Veelgestelde vragen

Algemeen

Warmtepompen

Om een correcte, goed onderbouwde offerte op te maken, hebben we uiteraard enkele gegevens nodig. Elke dimensionering van een warmtepompsysteem bestaat uit een grondige warmteverliesberekening. Uit deze berekening kunnen we achterhalen hoeveel warmte er gedurende het stookseizoen nodig zal zijn om de woning constant op een globale temperatuur van 20°C te houden en het nodige sanitair warm water te leveren. Dit is de hoeveelheid warmte/energie die de warmtepomp uit de grond moet halen.

Geologische gegevens

Aangezien we overal te maken hebben met een andere lithologie* (elke bodem kent een andere samenstelling), is een grondige kennis van de geologie noodzakelijk. Door onze jarenlange ervaring en honderden geologische studies zijn wij, naast de voor iedereen toegankelijke databank van DOV Vlaanderen, ook in het bezit van onze eigen databank. Aan de hand van deze databank en de beste software kunnen wij berekenen wat de specifieke warmtegeleiding en warmtecapaciteit is van de grond en hoeveel boringen nodig zullen zijn. Bij elk uitgevoerd project wordt er een controle gedaan van de stalen ten opzichte van die waarop de berekeningen werden uitgevoerd. Zo kunnen wij u een levenslange garantie bieden op de bodemwarmtewisselaars.

Wat hebben we nodig?

Wanneer je een offerte wenst van ons, hebben we alvast deze gegevens nodig:

  • Plannen (indien mogelijk in dwg)
  • Isolatiegegevens
  • EPB-verslag
  • Aantal inwoners

Na de nodige studies en berekeningen nemen we zo spoedig mogelijk contact op om een afspraak te maken. Zo kunnen we makkelijk al onze bevindingen uitgebreid toelichten en bespreken. Bezorg onze adviseurs de nodige gegevens en je ontvangt van ons een bevestiging en schatting wanneer we jou de berekening kunnen voorleggen.

Boringen:

De garantie op het berekende vermogen van de bodemwarmtewisselaars bedraagt 25 jaar, zolang de door ons berekende en geplaatste warmtepomp is aangesloten op de bodemwarmtewisselaars.

Warmtepomp:

Er zijn fabrieksgaranties van toepassing op de geplaatste toestellen. Afhankelijk van het gekozen merk zal deze garantie variëren tot wel 10 jaar op de belangrijkste onderdelen van jouw warmtepomp .

Welke garantie van toepassing is op de onderdelen van jouw installatie, zal je terugvinden in jouw voorstel op maat.

Afgfitesysteem:

Afhankelijk van het gekozen afgiftesysteem zal de garantie variëren tot wel 50 jaar op bv de vloerverwarmingsbuis.

Welke garantie van toepassing is op de onderdelen van jouw installatie, zal je terugvinden in jouw voorstel op maat.

Zonnepanelen:

De zonnepanelen hebben zowel een product garantie als een vermogensgarantie . Beide garanties zijn afhankelijk van de geïnstalleerde panelen. Op de omvormer zit er een fabrieksgarantie tot wel 5+5 jaar afhankelijk van het merk. Welke garantie van toepassing is op de onderdelen van jouw installatie, zal je terugvinden in jouw voorstel op maat.

Warmtepomp

Of je al dan niet een vergunning moet hebben hangt samen met de locatie waar er geboord moet worden. In het merendeel van Vlaanderen zal je geen vergunning moeten aanvragen als de boringen niet dieper dan 150m gaan. Wil je weten voor jouw locatie of er een beperking is? Neem contact met onze adviseurs .

Neen!

Alles start bij het beperken van de warmtevraag. Als je de isolatie van je woning op een aanvaardbaar niveau brengt, zal je, ongeacht jouw verwarmingssysteem, jouw behoefte al  beperken. Doe je op dit vlak geen inspanningen, dan kan je verbruik al snel heel wat hoger gaan liggen.  Meer weten over dit thema? Lees het in onze blog.

Technisch gezien is dit mogelijk, maar wij bieden dit niet aan. Radiatoren werken op hoge temperatuur (50° – 60°) terwijl een warmtepomp op lage temperatuur werkt (30°-35°). Om een warmtepomp optimaal te laten werken maakt men best de combinatie met vloerverwarming. Indien vloerverwarming niet tot de mogelijkheden behoort kan je de radiatoren laten vervangen door lage temperatuur convectoren. Let wel, deze oplossing is vrij prijzig en haalt niet dezelfde resultaten als vloerverwarming. Je kan meer info vinden over dit thema op onze pagina over afgiftesystemen.

Het is zeker mogelijk om energie te besparen met een geothermische warmtepomp. Een geothermische warmtepomp haalt namelijk al warmte en koelte uit de grond. In de grond is de temperatuur veel constanter dan boven de grond, dit schommelt vaak tussen de 5 à 15 graden. Met deze starttemperatuur is het efficiënter om verder te verwarmen of te koelen. Er zal dus minder energie aan te pas komen om de vloerverwarming en sanitair warm water naar de gewenste temperatuur te verwarmen. Bovendien is de verkoeling passief waardoor je amper energie nodig hebt om op warme zomerdagen je leefomgeving aangenaam te houden. Doordat de geothermische warmtepomp niet zo actief moet werken als andere soorten warmtepompen is deze dus zuiniger en zal deze een tijd langer meegaan.

Dit zal een besparing opleveren op de energierekening, vooral als de warmtepomp efficiënt is en goed wordt ingezet op basis van jouw noden. Wij werken voor de warmtepompen samen met Nibe en Vaillant, dat zijn topmerken met een hoge efficiëntie. Wel is het belangrijk om te weten dat de initiële investering voor een warmtepomp hoger kan zijn dan voor een traditioneel verwarmingssysteem, en dat het gebruik ervan afhankelijk is van factoren zoals de isolatie van het gebouw.

Over het algemeen is de aanschafprijs van een warmtepomp hoger dan die van een cv-ketel. Een warmtepomp is namelijk een complexer systeem dan een cv-ketel en vereist vaak meer installatiewerkzaamheden.

Echter, op de lange termijn kan een warmtepomp wel goedkoper zijn dan een cv-ketel omdat het veel efficiënter werkt en daardoor minder energie verbruikt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Warmtepompen bestaan er in alle vormen, maten en soorten. Welke soort het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van jouw wensen en beschikbaar budget. Er is altijd een warmtepomp die bij je past! Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende soorten warmtepompen.

De werking van de warmtepomp in jouw woonst is relatief eenvoudig toe te lichten. Het principe is simpel. Een warmtepomp wordt weleens vergeleken met een omgekeerde koelkast. Stel dat je een flesje melk in jouw ijskast plaatst: je wilt uiteraard dat dit lekker fris blijft, niet? Wel, de verdamper van jouw ijskast onttrekt alle warmte rondom het flesje, wat maakt dat jouw melk de gewenste, koele temperatuur zal krijgen. Deze warmte zal verder de ijskast verlaten via het rasterwerk – of condensor – achteraan de koelkast, waarbij het geheel wordt aangedreven door een compressor.

Tot daar het verhaal van de ijskast. In het geval van jouw warmtepomp is er – in plaats van het flesje melk – een warmtebron verbonden aan de verdamper, waaraan de warmte wordt afgegeven. Bij jou thuis kan dit bijvoorbeeld de vloerverwarming zijn. Je ziet: eenvoudiger kan de werking van een warmtepomp niet zijn!

Ja!

Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem via een systeem van buizen dat in de grond zit. De hoeveelheid warmte die de bodem kan leveren, wordt beïnvloed door de diepte van de boringen, de bodemsamenstelling en het vermogen van de warmtepomp om de warmte uit de bodem te halen.

Wij hebben na al onze jaren ervaring een database aan klanten waardoor we weten wat de bodemsamenstelling is op verschillende locaties en waardoor we kunnen inschatten hoe diep we zullen moeten boren. Uiteraard bekijken we vooraf het boren naar de specifieke situatie van jouw project.

Een geothermische warmtepomp van Eco Heating heeft eigenlijk amper onderhoud nodig. Een jaarlijkse keuring zoals dat wel moet bij een gasgestookte condensatieketel, is overbodig.  Wij zorgen wel voor de nodige nazorg zodat jouw warmtepomp het rendement blijft halen dat je initieel voor ogen had.

Een warmtepomp kan perfect een volledige woning op temperatuur brengen, ook bij extreme temperaturen. Bijverwarming is daarbij overbodig, er is een uitzondering: de badkamer.

De behoeften van de bewoners spelen in dit verhaal een grote rol.

Vaak wenst men hogere temperaturen desondanks de afgifteoppervlakte beperkt is. In dat geval wordt wel eens geopteerd voor een bijverwarming. Wil je meer info over bijverwarming, klik dan gerust door.

Zonnepanelen zijn de ideale toevoeging aan jouw woning na het plaatsen van een warmtepomp. Om zo jouw woning zelfvoorzienend en nog milieuvriendelijker te maken.

Zonnepanelen zorgen er voor dat de beperkte elektriciteit dat een warmtepomp verbruikt voorzien wordt door groene energie. Onze specialisten voorzien jouw woning van zonnepanelen in één dag tijd.

Let er wel op dat een warmtepomp voornamelijk actief is tijdens de ochtend en de avond door onze levenswijze en de buitentemperaturen. Tijdens die momenten is er weinig tot geen opbrengst van de zonnepanelen met een digitale meter. Indien je toch jouw woning volledig onafhankelijk zou willen maken, denk dan zeker aan een thuisbatterij.

Ja zeker!

Een warmtepomp kan ook zonder problemen sanitair warm water aanmaken. De warmtepomp kan water aanmaken tot 55°. Ruim voldoende voor een warm bad of een hete douche. Wil je meer info over deze vraag? Klik dan zeker door.

COP (Coëfficiënt Of Performance) is een prestatiecoëfficiënt dat dient om het rendement van een warmtepomp uit te drukken bij een bepaalde condensatie en verdampingstemperatuur.

De COP is de verhouding tussen de afgegeven warmte en de verbruikte elektriciteit. Met een COP gelijk aan 5 zal een warmtepomp per verbruikte kWh elektriciteit 5 kWh warmte afgeven. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem, hoe hoger het energieverbruik van de warmtepomp, en dus hoe lager de winst.

SPF (Seasonal Performance Factor): is het gemiddelde rendement van een warmtepomp over een volledig stookseizoen. Deze waarde geeft de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik (kWh) en de gegenereerde warmte weer. Fabrikanten van warmtepompen kunnen enkel de COP (= rendement van de warmtepomp) opgeven, de invloed van het afgiftesysteem zit hier niet in vervat terwijl dit bij een SPF wel het geval is. Door de verhouding elektriciteitsverbruik/gegenereerde warmte te gebruiken breng je ook mechanische, elektrische en thermische verliezen in kaart. Algemeen wordt aangenomen dat de SPF de meest realistische maatstaf is.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een coëfficiënt die de prestaties van je warmtepomp uitdrukt. Het is de verhouding tussen de door de warmtepomp geproduceerde energie en het elektriciteitsverbruik van de compressor van de warmtepomp.

Ja, er is een premie voor de installatie van een geothermische warmtepomp in Vlaanderen. Afhankelijk van het type warmtepomp bedraagt de premie 1.000 tot 6.000 euro.

Voor wie

  • Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking voor een premie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp.
  • Bij een gemeenschappelijke warmtepomp die dient voor meerdere appartementen van een appartementsgebouw komt de premie toe aan de investeerder voor het volledige appartementsgebouw. Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan de VME.

Bron: Mijn VerbouwPremie voor warmtepomp | Vlaanderen.be

Zonnepanelen

Mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, geldt een vrijstelling van de vergunningsplicht. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

Vrijstellingsvoorwaarden:

  • op een plat dak mits de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt.
  • op een hellend dak mits de panelen geïntegreerd worden in het hellende dakvlak. Onder zonnepanelen geïntegreerd in het hellende dakvlak wordt verstaan
Bron: Omgevingsloket

Nu de terugdraaiende tellers langzaam maar zeker verdwijnen, is het enkel met zonnepanelen niet meer mogelijk om al jouw energiekosten te dekken. De digitale teller zorgt ervoor dat de energie die opgewekt wordt idealiter direct verbruikt wordt. Alle ongebruikte energie plaats je  terug op het net tegen een vergoeding die meestal lager zal zijn dan de vergoeding die je betaalt om energie van het net te halen.

Gemiddeld rekent men met een zelfconsumptie van 30 tot 35%. Jouw zelfconsumptie kan je wel vergroten door een batterij te plaatsen. Meer info hierover kan je lezen op onze batterij pagina.

Het duurt 1 dag om een volledige installatie te plaatsen.

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Er zijn echter 2 factoren waar je rekening moet mee houden om een performante installatie te hebben.

Orientatie

De orientatie van jouw dak is een belangrijke factor, bij een noord gerichte installatie zakt de opbrengst al snel onder de 50% van de mogelijke opbrengst.

Dakbedekking

Wij plaatsen geen panelen wanneer jouw dak uit zink of riet bestaat. Indien jouw dak asbest bevat plaatsen wij evenmin . Bij leien of tegelpannen wordt de situatie ter plaatse ingeschat.

Het hoogste rendement zal je behalen als jouw installatie zuid gericht is en een hellingshoek tussen 30° en 35° heeft. Of dit in jouw geval het interessantst is hangt af van verschillende factoren. Jouw verbruikspatroon, jouw teller en de aanwezigheid van een batterij zal bepalend zijn. Wil je jouw situatie bespreken? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Budgetteer hier jouw zonnepanelen en kom te weten wat zonnepanelen jou zouden kosten.

Na het invullen van onze tool zal je een overzicht krijgen van wat jouw energiebehoefte is en hoeveel zonnepanelen je hiervoor het best kan installeren.

Batterijen

Of een thuisbatterij interessant is voor jou hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de tarieven die je betaalt voor energie en de beschikbaarheid van netstroom. Het feit dat je een analoge meter hebt, hoeft op zichzelf geen belemmering te zijn voor het installeren van een thuisbatterij.

Een thuisbatterij kan interessant zijn als je veel elektriciteit verbruikt op momenten dat de energieprijs hoog is, bijvoorbeeld tijdens piekuren. In dat geval kun je de batterij opladen wanneer de energieprijs laag is en de opgeslagen energie gebruiken wanneer de prijs hoog is. Dit kan je helpen om je energierekening te verlagen.

Een andere reden om een thuisbatterij te overwegen is als je regelmatig last hebt van stroomstoringen. Met een thuisbatterij heb je in dat geval altijd een backup van stroom beschikbaar.

Als je nu een thuisbatterij laat installeren en later een elektrische wagen koopt, kan je de batterij gebruiken om de elektrische wagen op te laden. Dit kan je helpen om jouw elektriciteitsrekening te verlagen en jouw energieverbruik te verduurzamen.

Een thuisbatterij kan overdag worden opgeladen met zonne-energie en vervolgens ‘s nachts worden gebruikt om jouw elektrische auto op te laden. Dit kan jou helpen om optimaal gebruik te maken van jouw zonne-energiesysteem en jouw energiekosten te verlagen.

Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de thuisbatterij groot genoeg is om jouw energiebehoeften te dekken. Het opladen van een elektrische auto kan veel energie kosten, vooral als je regelmatig lange afstanden aflegt. Je wilt er dus zeker van zijn dat jouw batterij groot genoeg is om voldoende energie op te slaan om de auto op te laden.

Een doorsnee installatie wordt in 1 dag geplaatst.

Over het algemeen wordt de garage of een aparte kamer met voldoende ventilatie en beveiliging als de beste locatie voor een thuisbatterij beschouwd. Hierdoor kan de batterij veilig worden geïnstalleerd en blijft deze uit het zicht. Bovendien is de garage vaak al verbonden met het elektriciteitsnet, waardoor de installatie eenvoudiger wordt.

Bij het kiezen van de locatie voor uw thuisbatterij zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden, zoals:

  1. Veiligheid: Een thuisbatterij kan potentieel (kans is klein) gevaarlijke stoffen bevatten en moet daarom op een veilige plaats worden geïnstalleerd. Het is raadzaam om de batterij te plaatsen in een ruimte met voldoende ventilatie zodat er geen gevaar kan ontstaan.
  2. Beschikbare ruimte: De grootte van de thuisbatterij en de ruimte die nodig is om deze te installeren kunnen van invloed zijn op de locatiekeuze. Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor de batterij en eventuele benodigde accessoires, zoals omvormers.
  3. Afstand tot het elektriciteitsnet: De thuisbatterij moet op een geschikte afstand worden geplaatst van het elektriciteitsnet. Dit is belangrijk om de veiligheid van de installatie te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de batterij correct kan worden aangesloten.
  4. Temperatuur: Thuisbatterijen presteren het best bij een constante temperatuur. Het is belangrijk om de batterij niet bloot te stellen aan extreme temperaturen of temperatuurschommelingen, die de prestaties kunnen beïnvloeden.

Nee, je verliest jouw groene stroomcertificaten niet als je een batterij plaatst. In België kan je nog steeds groene stroomcertificaten ontvangen voor de energie die jouw zonnepanelen produceren, zelfs als je een thuisbatterij installeert om de overtollige energie op te slaan. Dit geldt wel enkel als jouw zonnepanelen uiterlijk op 16 juli 2021 in dienst werden genomen.

Voor verdere informatie of om te controleren of je in aanmerking komt klik hier.

We werken samen met Pylontech voor thuisbatterijen.

Pylontech biedt verschillende modellen thuisbatterijen aan met verschillende capaciteiten. De exacte grootte van de Pylontech thuisbatterij hangt af van het specifieke model.

Hier zijn de specificaties van enkele veelvoorkomende Pylontech thuisbatterijmodellen:

  • Pylontech US2000B: deze batterij heeft een capaciteit van 2,4 kWh en afmetingen van 442 x 420 x 89 mm (lengte x breedte x hoogte).
  • Pylontech US3000: deze batterij heeft een capaciteit van 3,55 kWh en afmetingen van 440 x 410 x 89 mm (lengte x breedte x hoogte).
  • Pylontech US3000C: deze batterij heeft een capaciteit van 3,5 kWh en afmetingen van 440 x 410 x 89 mm (lengte x breedte x hoogte).
  • Pylontech US5000: deze batterij heeft een capaciteit van 4,8 kWh en afmetingen van 720 x 450 x 180 mm (lengte x breedte x hoogte).

Over het algemeen zijn thuisbatterijen veilig, zeker als je ze door ons correct laten installeren en onderhouden.

Voor de thuisbatterij werken we samen met Pylontech. Pylontech is een bekende fabrikant van thuisbatterijen. De levensduur van een Pylontech thuisbatterij kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het model van de batterij, het gebruikspatroon, de omgevingsomstandigheden en het onderhoud.

Over het algemeen biedt Pylontech een garantie van 10 jaar op hun thuisbatterijen. Dit betekent dat de batterij gedurende die periode ten minste 80% van zijn oorspronkelijke capaciteit moet behouden. Het is echter mogelijk dat de batterij langer meegaat dan de garantieperiode, afhankelijk van hoe goed deze wordt onderhouden en gebruikt.

Het is mogelijk om volledig netonafhankelijk te worden met behulp van een batterij, maar het hangt af van verschillende factoren.

Ten eerste moet je rekening houden met het energieverbruik van jouw huis of gebouw. Om volledig onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet, moet je ervoor zorgen dat de batterij voldoende energie kan leveren om aan jouw energiebehoeften te voldoen. Dit betekent dat je een batterij nodig hebt met voldoende capaciteit om jouw apparaten en apparatuur gedurende een bepaalde periode van stroom te voorzien.

Ten tweede moet je rekening houden met de beschikbaarheid van zonne-energie om de batterij op te laden. Als je volledig netonafhankelijk wilt worden, moet je voldoende hernieuwbare energiebronnen hebben om jouw batterij op te laden. Dit kan door middel van zonne-energie, maar dan heb je voldoende zonnepanelen nodig om jouw huis en batterij van stroom te voorzien.

Ja zeker!

Een thuisbatterij kan een oplossing bieden voor het capaciteitstarief, maar het hangt af van de specifieke omstandigheden van uw huishouden en energieverbruik.

Het capaciteitstarief is gebaseerd op de hoogste pieken in het elektriciteitsverbruik gedurende een bepaalde periode. Als uw huishouden regelmatig hoge pieken in het elektriciteitsverbruik heeft, kan een thuisbatterij helpen om deze pieken te verminderen en zo uw energierekening te verlagen.

Veelgestelde vragen

Geen antwoord gevonden op jouw vraag?