Hoe werkt een warmtepomp?

Het principe van een warmtepomp kan eenvoudig uitgelegd worden aan de hand van de werking van een koelkast.

De werking van de warmtepomp in jouw woonst is relatief eenvoudig toe te lichten. Het principe is simpel. Een warmtepomp wordt weleens vergeleken met een omgekeerde koelkast. Stel dat je een flesje melk in jouw ijskast plaatst: je wilt uiteraard dat dit lekker fris blijft, niet? Wel, de verdamper van jouw ijskast onttrekt alle warmte rondom het flesje, wat maakt dat jouw melk de gewenste, koele temperatuur zal krijgen. Deze warmte zal verder de ijskast verlaten via het rasterwerk – of condensor – achteraan de koelkast, waarbij het geheel wordt aangedreven door een compressor.

Tot daar het verhaal van de ijskast. In het geval van jouw warmtepomp is er – in plaats van het flesje melk – een warmtebron verbonden aan de verdamper, waaraan de warmte wordt afgegeven. Bij jou thuis kan dit bijvoorbeeld de vloerverwarming zijn. Je ziet: eenvoudiger kan de werking van een warmtepomp niet zijn!

Werking warmtepomp

Wanneer werkt een warmtepomp optimaal?

Het aandrijfvermogen dat bedoeld is om de energie te verplaatsen tussen het bron- en afgiftesysteem is sterk afhankelijk van het temperatuurverschil tussen het bron- en afgiftesysteem. Je zal optimaal kunnen genieten van de werking van de warmtepomp, indien de temperatuur van het bronsysteem zo hoog mogelijk is en die van het afgiftesysteem zo laag mogelijk.

De werking van de warmtepomp staat gelijk aan het verschil van de afgifte-energie en de aandrijfenergie (of COP – Coëfficiënt Of Performance). Die COP zou hoger dan 4 moeten zijn, wat maakt dat slechts één deel aandrijfenergie nodig is om vier delen warmte te produceren: de resterende drie worden geproduceerd door het bronsysteem.

installatie-warmtepomp

Warmtepomp in een bestaande woning installeren

Een bestaande woning is niet altijd voorzien van de meest innovatieve of milieuvriendelijke materialen. Dit zorgt voor een maandelijkse energiefactuur die flink oploopt. Een warmtepomp biedt hier mogelijks de oplossing en kan, onder een aantal voorwaarden, perfect in een bestaande woning geïmplementeerd worden. Is jouw woning aan renovatie toe en wil je op een energiezuinige manier verwarmen?

Dan is een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming een slimme oplossing. Het is belangrijk de warmtevraag van de woning sterk terug te dringen om te vermijden dat de investering te hoog oploopt. Door te kiezen voor een warmtepomp zal je energiefactuur verlagen, kan je op een meer milieuvriendelijke manier je woning verwarmen én draag je een steentje bij aan het klimaat.

Vloerverwarming

Leer meer over warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepompinstallatie wekt, net als zonnepanelen, op een milieuvriendelijke wijze energie op. Ontdek hier alle voordelen.

Soorten warmtepompen

Soorten warmtepompen

Warmtepompen bestaan er in alle vormen, maten en soorten. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende soorten warmtepompen.