Een bestaande woning is niet altijd voorzien van de meest innovatieve of milieuvriendelijke materialen. Dit kan ervoor zorgen dat de maandelijkse energiefactuur van de woning flink oploopt. Een warmtepomp biedt hier mogelijks de oplossing en kan, onder een aantal voorwaarden, perfect in een bestaande woning geïmplementeerd worden.

Is uw woning aan renovatie toe en wilt u op een energiezuinige manier verwarmen? Dan is een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming een slimme oplossing voor u. Het is belangrijk de warmtevraag van de woning sterk terug te dringen om te vermijden dat de investering te hoog oploopt. Door te kiezen voor een warmtepomp zal je energiefactuur verlagen, kan je op een meer milieuvriendelijke manier je woning verwarmen én draag je een steentje bij aan het klimaat.

De isolatiewaarde van je bestaande woning

Ten eerste is het isolatieniveau van de bestaande woning van groot belang vooraleer de warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Wanneer een woning minder goed of slecht geïsoleerd is, is je huis niet optimaal voorbereid op een warmtepomp. De warmtepomp zal namelijk harder moeten werken om het gewenste rendement te behalen. Bovendien zal er dieper geboord moeten worden (1) om voldoende aardwarmte te onttrekken met een zwaardere pomp (2), wat in beide gevallen een duurder kostenplaatje met zich meebrengt.

Bij een bestaande woning is het dus belangrijk de huidige isolatiewaarde te controleren en te verbeteren. Denk hierbij voornamelijk aan het isoleren van de vloer, het dak en de muren. Bij een goed geïsoleerde woning, zal het rendement van de warmtepomp hoger liggen en zullen de kosten ervan dalen.

Concluderend kan gesteld worden dat de kostprijs van de installatie, aankoop en het verbruik van de warmtepomp, nauw samenhangt met de mate waarin de woning geïsoleerd is.

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming

Een warmtepomp gaat hand in hand met vloerverwarming als afgiftesysteem. Vloerverwarming verdeelt niet alleen de warmte gelijkmatig over de ruimte, het zorgt daarnaast ook voor een aangenaam en vooral gezellig gevoel in je woning. Indien je bestaande woning nog niet voorzien is van vloerverwarming, is het belangrijk de structuur van de woning na te gaan. Er moet rekening gehouden worden met de nodige opbouwhoogte van de vloerverwarming.

De gasverwarming vervangen door een warmtepomp

Ben je niet meer tevreden over de gasverwarming of vind je de energierekening maandelijks te hoog? Dan kan het een goede oplossing zijn om ervoor te kiezen de gasverwarming volledig te vervangen door een energiezuinige warmtepomp.

De warmtepomp subsidies

Een bijkomend voordeel van de installatie van de warmtepomp in een bestaande woning is de voordelige premie van je netbeheerder. Als alternatief voor een klassieke verwarming is een warmtepomp milieuvriendelijker en energiezuiniger. Om die reden kan je een premie tot €8.000 genieten bij een geothermische warmtepomp.

Is jouw woning aan vernieuwing toe of wil je gewoon overschakelen op duurzame energie? Contacteer ons en dan bekijken we samen wat de beste optie is voor jouw woning.

 

Jouw kostprijs berekenen

Meer info? Contacteer ons.