Een warmtepomp is jouw verwarmingsketel of aardgasaansluiting in huis. Ze vormt een waardige vervanger voor traditionele verwarmingsinstallaties en is bovendien ook erg zuinig en milieuvriendelijk. Maar een beetje kennis omtrent de werking van de warmtepomp is nodig om haar volledige potentieel te benutten. Hieronder alvast een woordje uitleg.

 

 

 

 

Een eenvoudig systeem

De werking van de warmtepomp in jouw woonst is relatief eenvoudig toe te lichten. Het principe is simpel. Een warmtepomp wordt weleens vergeleken met een omgekeerde koelkast. Stel dat je een flesje melk in jouw ijskast plaatst: je wilt uiteraard dat dit lekker fris blijft, niet? Wel, de verdamper van jouw ijskast onttrekt alle warmte rondom het flesje, wat maakt dat jouw melk de gewenste, koele temperatuur zal krijgen. Deze warmte zal verder de ijskast verlaten via het rasterwerk – of condensor – achteraan de koelkast, waarbij het geheel wordt aangedreven door een compressor.

 

 

Tot daar het verhaal van de ijskast. In het geval van jouw warmtepomp is er – in plaats van het flesje melk – een warmtebron verbonden aan de verdamper, waaraan de warmte wordt afgegeven. Bij jou thuis kan dit bijvoorbeeld de vloerverwarming zijn. Je ziet: eenvoudiger kan de werking van een warmtepomp niet zijn!

Wanneer werkt een warmtepomp optimaal?

Het aandrijfvermogen dat bedoeld is om de energie te verplaatsen tussen het bron- en afgiftesysteem is sterk afhankelijk van het temperatuurverschil tussen het bron- en afgiftesysteem. Je zal optimaal kunnen genieten van de werking van de warmtepomp, indien de temperatuur van het bronsysteem zo hoog mogelijk is en die van het afgiftesysteem zo laag mogelijk.

De werking van de warmtepomp staat gelijk aan het verschil van de afgifte-energie en de aandrijfenergie (of COP – Coëfficiënt Of Performance). Die COP zou hoger dan 4 moeten zijn, wat maakt dat slechts één deel aandrijfenergie nodig is om vier delen warmte te produceren: de resterende drie worden geproduceerd door het bronsysteem.

Lees meer over de voordelen en het rendement van een warmtepomp.