Afgiftesytemen

Optimaal energieverbruik is meer dan ooit het belangrijkste criterium bij de keuze van een verwarmingssyteem. Daarom is het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw verwarmingsinstallatie zo zuinig mogelijk met energie omspringt.

Afgiftesystemen vloerverwarming Eco Heating

Vloerverwarming

Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren het is de ideale combinatie met een warmtepomp. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming. Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten.

Aangezien vloerverwarming werkt met stralingswarmte zal het stof minder snel verspreiden in de woning. Dat biedt heel wat voordelen voor mensen die last hebben van allergieën. Ook de relatieve luchtvochtigheid van je woning zal beter scoren dankzij dit type van verwarming. Op gebied van comfort en gebruiksgemak zijn er dus heel wat voordelen verbonden aan vloerverwarming. Wij voorzien idealiter ook vloerverwarming op de kamers, zo kan je genieten van de koeling in de zomer.

Verdeling warmte Eco Heating

Voordelen

  • Ideale verwarmingsmodel

  • Plaatsbesparend

  • Zeer laag energieverbruik

  • Mogelijk met elk type vloer

  • Mogelijkheid tot koeling

  • Beter voor de gezondheid en het milieu

Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming nat systeem

Nat systeem
Bij een nat systeem worden de buizen rechtstreeks in de natte chapelaag gelegd. Ideaal voor nieuwbouw dus.

Vloerverwarming droog systeem

Droog systeem
Een droog systeem werkt met buizen die in een voorgevormde constructie van piepschuim of polystyreen worden gelegd. Dit systeem is eerder geschikt voor renovatie.

Werking

Bij vloerverwarming wordt warmte afgegeven via kunststofleidingen in de vloer. De overdracht van warmte gebeurt gelijkmatig door een straling van het vloeroppervlak naar de omgeving. Deze techniek zorgt voor een hoog comfort en een laag energieverbruik. Een grote troef is dat de buizen onmiddellijk verwarmen! De meeste vloerverwarmingen hebben wel een langere opstarttijd nodig.

Lage temperatuur convectoren

Lage temperatuur convectoren worden 95% van de gevallen gebruikt in renovaties. Dit vooral omdat er bijvoorbeeld geen opbouwhoogte is of de vloeren moeten behouden worden. In nieuwbouw wordt deze verwarmingsbron vooral als aanvulling gebruikt. Een wandmodel wordt ook in slaapkamers als aanvulling op vloerverwarming geïnstalleerd om sneller te kunnen reageren.

Het budget gaat daarentegen wel de hoogte in wanneer beide systemen gebruikt worden.

Voordelen

  • Energie-efficiënt verwarmingssysteem
    Een gemiddeld gezin kan al snel 9 tot 16% energie gaan besparen door te kiezen voor deze ecologische verwarmingsoplossing.

Voordelen

  • Lagere investeringskost
    De investering ligt veel lager dan bij installaties met vloerverwarming of paneelradiatoren. Ondanks dat het een kostengunstige investering is, kan toch een aanvaardbaar energieverbruik gerealiseerd worden.

Bijkomend: Wandverwarming

Muurverwarming is een laag temperatuur afgiftesysteem dat gebruik maakt van stralingswarmte. Bij stralingswarmte wordt de temperatuur doorheen de kamer ‘gestraald’.  Dit heeft als voordeel dat de warmte aangenamer aanvoelt, gezonder is en zuiniger is!

Het wordt aangeraden om de verwarming te plaatsen tegen de binnenkant van de buitengevel in plaats van op tussenwanden. Hierdoor ben je zeker dat iedere muur in het huis warm aanvoelt.

Het grootste voordeel van muurverwarming is dat het zowel bij nieuwbouw als bij renovatie gebruikt kan worden. Bij nieuwbouw maakt met gebruik van leem of pleisterwerk op de verwarmingsbuis weg te werken. Bij een renovatie zal men eerder kiezen voor gipsvezel wandplaten met daarin een verwarmingsbuis verwerkt.

Wandverwarming
Handdoekwarmer

Bijkomend: Handdoekverwarming

De handdoekverwarmer heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Maar wat houdt dit nu precies in, een handdoekverwarmer?

Afhankelijk van de grote van je badkamer is het mogelijk om een handdoekverwarmer te gebruiken als primaire verwarming. Deze kan dan aangesloten op zowel cv als op elektriciteit. Qua installatie is een elektrische handdoekverwarmer makkelijker en goedkoper, maar wel iets duurder in gebruik.

Je handdoekverwarmer plaats je het best op de koudste plek in de ruimte (buitenmuur of onder een raam). Bij goed geïsoleerde woningen is dit van minder belang. Verder moet je bij de plaatsing rekening houden met enkele afstanden. Zo moet de handdoekverwarmer op 3 tot 5 cm van de muur en op een 12,5 cm van de vloer gehangen worden.

Bijkomend: Koelplafonds

Voor verbeterde koelprestaties kan u gebruik maken van een koelplafond in uw woning. Dit is een energiezuinig alternatief voor een airco. Bij een koelplafond wordt er namelijk via bijvoorbeeld een warmtepomp water door de buizen geduwd. Hierdoor wordt de plafond een koel oppervlak, wat er voor zorgt dat warme lucht afkoeld als deze in aanraking komt met het plafond.

Een koelplafond garandeert ook een stabiele temperatuur in een woning/kamer. De lucht wordt namelijk heel de tijd gekoeld, alvorens het te warm wordt. Dit is een groot voordeel ten opzicht van een airco. Daarnaast is er ook geen koude luchtverplaatsing of lawaai zoals bij een airco.

Een koelplafond kan ook gebruikt worden om te verwarmen, maar dan is dit enkel geschikt als bijverwarming. dit kan bijvoorbeeld interessant zijn in kamers waar je tijdens oudere periodes vaak vertoefd.