Een warmtepomp is een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem. Bij een warmtepomp zal u dan ook een rendement op uw investering zien, wat u natuurlijk in rekening moet brengen bij het berekenen van de kostprijsvan uw warmtepompinstallatie.

Wat kost een warmtepomp?

Het plaatsen van een warmtepomp wordt vaak aanzien als een dure investering. Echter wordt de terugverdientijd vaak overschat.

Mensen staren zich vaak blind op de aankoopprijs, terwijl ze geen rekening houden met de onderstaande zaken:

 • Er is een groot aantal beschikbare premies. Om u te helpen bij de financiering van een warmtepomp zijn er verschillende bronnen die een premie aanbieden. Dit kan dan gaan van de netbeheerder tot de verschillende overheidsorganen.
 • Een warmtepomp is duurzaam. Een goed geplaatste warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 jaar.
 • Een warmtepomp vereist geen onderhoud. De plaatsing en aanschaf van de warmtepomp zijn vrijwel de enige kosten die u maakt voor de aannemer. Daarna heeft u in principe geen onderhoud meer nodig, wat u natuurlijk in de komende jaren minder geld kost.
 • Aangezien de energieprijzen in stijgende lijn blijven gaan, is het aangewezen om hierop te besparen. Door het gebruik van een warmtepomp kan u dan ook een hoop besparen op uw energiefactuur.
 • De verwarmingstoestellen die betrouwen op fossiele brandstoffen, zoals stookolie of gassen, zullen steeds te maken krijgen met schaarser wordende fossiele brandstoffen. In een economie waarbij de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod, is het dan ook logisch aan te nemen dat ook deze fossiele brandstoffen steeds duurder zullen worden.
 • Er zijn meestal geen bijkomende kosten voor koeling. De meeste warmtepompen hebben ook de mogelijkheid om een woning af te koelen bij hoge buitentemperaturen. Hierdoor heeft u dan ook geen bijkomende investering in de vorm van airco nodig, die enkel in de zomer draait.

Wat bepaalt de prijs van een warmtepomp?

Er zijn enkele factoren die de prijs van een warmtepomp bepalen.

 • Het type warmtepomp
  • Warmtepomp lucht/lucht: Het type warmtepomp lucht/lucht is het meest bekend in de vorm van airconditioning. Dit type warmtepomp onttrekt energie aan de lucht, en blaast die verwarmde lucht de te verwarmen ruimtes in. Dit systeem is het goedkoopste systeem, dankzij de lageinvesteringskost.
  • Warmtepomp lucht/water: Een lucht/water-warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, waarna die via een watercircuit op hogere temperatuur gebracht wordt. De lucht/water-warmtepomp is makkelijk te installeren zonder grote kosten.
  • Warmtepomp grond/water: Dit type warmtepomp haalt warmte uit de grond, en maakt dus gebruik van de natuurlijke aanwezige aardwarmte.
  • Warmtepomp water/water: Dit type warmtepomp haalt warmte uit opgepompt grondwater of oppervlaktewater. De investering ligt vrij hoog omdat er putten geboord moeten worden, maar ook het rendement ligt doorgaans hoger.
 • Het gewenste comfort. Klassieke radiatoren zijn meestal goedkoper in installatie, maar kunnen zeker niet op tegen het hogere rendement en comfort van vloerverwarming.

Hoeveel kost een energiezuinige verwarming en/of koeling nu precies in uw specifieke situatie? Wat zal het u opbrengen? Contacteer ons en we bekijken het samen met u!

Eco Heating

Kwaliteit

Met ruim 1000 afgewerkte installaties garanderen wij een topinstallatie.

Alles in eigen beheer

Van studie tot uitvoering verloopt in eigen beheer. Geen onderaannemers.

100% garantie

Wij garanderen een perfect afgewerkte installatie.

Correctheid

Correctheid is voor ons een kernwaarde.