fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Passief koelen is efficiënt koelen

Passief koelen is efficiënt koelen

Toegevoegd op 27 juni 2019

passief-koelen

Nagenoeg alle klimaatexperts zijn het er over eens: hittegolven zullen steeds meer voorkomen en ook langer duren. Het fris houden van onze gebouwen wordt dan ook een zeer belangrijke uitdaging. Vandaag worden gebouwen meestal van aircosystemen voorzien. Maar passieve koeling met geothermische systemen is veel efficiënter en milieubewuster. En het resultaat is even goed een koel binnenklimaat.

Aircosystemen

Aircosystemen werken op een actieve manier. De compressor van het aircosysteem onttrekt de warmte aan het gebouw en geeft die af aan de buitenlucht. Daarvoor is heel wat elektriciteit nodig. Bovendien zorgt actieve koeling er voor dat de buitenlucht nog meer opwarmt. Gevolg: het zogenaamde urban heat island-effect (hitte eilandeffect) wordt nog versterkt. Dichtbevolkte gebieden warmen extra op door het massaal plaatsen van actief koelende systemen. Er is dus nood aan een alternatief.

Passief koelen met geothermische warmtepomp

En dat alternatief is er onder de vorm van geothermische systemen. Die zorgen voor verwarming van gebouwen en van water in de winter via aardsondes. Die sondes kunnen echter ook perfect zorgen voor koelte tijdens de warme maanden. Twee circulatiepompen transporteren de koelte van de bodem via de sondes naar het gebouw. De compressor van de warmtepomp is daarvoor niet nodig. En daarom is dit passieve koeling.

Dubbel voordeel

Hierbij stopt het echter niet. De overbodige warmte uit het gebouw wordt gebufferd in de bodem. En daarmee kan je in de winter het gebouw weer verwarmen. Een dubbel voordeel dus. Bovendien zal het bufferen van de warmte het rendement van een geothermische installatie aanzienlijk doen stijgen.

Werk met een specialist

Om volop te genieten van passieve koeling moet een geothermisch systeem optimaal functioneren. Zo moet het systeem goed gedimensioneerd zijn. Analyse door een geothermisch designer is geen overbodige luxe. Door een juiste analyse van de geologie, de warmtevraag en het koelvermogen kan een systeem in balans gedimensioneerd worden. En dat zorgt voor een comfortabel en efficiënt binnenklimaat: voldoende koelend vermogen in de zomer en een goed rendement in de winter.

Koele groet ,

Tom Cobbaert

Zaakvoerder Ecoheating

Go to Top