Aardwarmte of geothermie is een natuurlijk verschijnsel. De aardkern is zelfs ongeveer 6000° Celsius warm. Een algemene regel is dan ook: “hoe dieper je gaat, hoe warmer het wordt”. Zo was het in de Limburgse mijnen reeds op 1 km diepte zo warm dat het bijna onmogelijk werd om er te werken. Bijna 99% van onze planeet is dan ook warmer dan 1000° Celsius. Van het resterende procent is 99% nog steeds heter dan 100° Celsius. Bijna overal heeft de temperatuur op 1 km diepte een waarde van 35 tot 40° Celsius.

Waar komt de aardwarmte vandaan?

Restwarmte uit het ontstaan van de aarde

Bij het ontstaan van de aarde (circa 4,6 tot 4,7 miljard jaar geleden) kwam er heel veel energie vrij in de vorm van warmte. Dit kwam omdat de materie waaruit de aarde bestaat steeds met elkaar wrijvingen gaf. We kunnen dit vergelijken met het snel tegen elkaar wrijven van de handen: hierdoor ontstaat ook warmte.

Een deel van de aardwarmte bestaat dus uit frictiewarmte. Sinds het ontstaan van de aarde is er slechts relatief weinig warmte ontsnapt aan de ruimte. Dit komt omdat de aardmantel en korst (de twee bovenste lagen) ook een licht isolerende functie hebben. We zouden dus kunnen stellen dat een deel van de aanwezige aardwarmte al bestaat sinds de aarde is ontstaan.

Radioactieve processen

Ongeveer de helft van de warmte binnenin de aarde wordt veroorzaakt door radioactieve processen. De aarde is dus vanbinnen ook radioactief. Bij het verval van radioactieve deeltjes ontstaat warmte, hetgeen de aarde dus actief verwarmt. Dit is ook het principe achter kernreactors, zij zorgen dat radioactieve deeltjes vervallen, zodat de vrijgekomen warmte met behulp van stoom, turbine’s of generatoren omgezet kan worden in energie.

Maar is radioactiviteit dan niet heel gevaarlijk? De radioactiviteit die voorkomt in de aardkern en voor onze aardwarmte zorgt, zit veilig weggestopt, diep in de aarde, en kan ons bijna niet bereiken. De radioactieve deeltjes die aan de oppervlakte zitten, zijn zodanig beperkt dat ze voor ons ongevaarlijk zijn.

Kan deze aardwarmte gebruikt worden?

Aardwarmte is zeker nuttig, en wordt ook gebruikt in bepaalde soorten warmtepompen. Zeker in vulkanisch actieve gebieden, zoals IJsland, is aardwarmte een hele goede warmtebron. Daar ligt de hitte van de vulkanische activiteit op sommige plaatsen vlak bij de oppervlakte, wat ervoor zorgt dat we gemakkelijk aan deze energie kunnen.

Aardwarmte in België

Ook in België kan aardwarmte er makkelijk toe dienen om energie op te wekken. Denk hierbij aan onze eigen realisaties met warmtepompen en ontdek de ervaringen van onze klanten.

Eco Heating

Kwaliteit

Met ruim 1000 afgewerkte installaties garanderen wij een topinstallatie.

Alles in eigen beheer

Van studie tot uitvoering verloopt in eigen beheer. Geen onderaannemers.

100% garantie

Wij garanderen een perfect afgewerkte installatie.

Correctheid

Correctheid is voor ons een kernwaarde.