fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Aardwarmte: De voor- en nadelen

Aardwarmte: De voor- en nadelen

Toegevoegd op 5 februari 2020

Aardwarmte

Aardwarmte als duurzaam alternatief

Duurzaamheid is niet zomaar een trend. Waar er vroeger minder aandacht aan werd besteed, gaan mensen tegenwoordig steeds meer op zoek naar duurzame alternatieven voor hun energievoorziening. Vele bronnen raken uitgeput en ook het klimaat veranderd continu. Dan is een energiebron die onuitputtelijk is en geen negatieve impact heeft op het milieu erg waardevol. Aardwarmte bijvoorbeeld, die met een grond-water warmtepomp uit de grond wordt gehaald en op een erg rendabele manier je woning verwarmt.

Kies met een grond-water warmtepomp voor natuurlijke hernieuwbare energie

De grond rond je woning bevat van nature warmte en het zou zonde zijn om er niets mee te doen. Met de juiste hulpmiddelen kan je die warmte gebruiken om op een efficiënte manier je woning te verwarmen. Een grond-water warmtepomp brengt de aardwarmte via een koeltechnisch proces op een hoger temperatuurniveau. Via een netwerk van buizen dat in de grond worden geïnstalleerd, wordt de aardwarmte onttrokken door de warmtepomp en afgegeven aan het water dat doorheen je verwarmingssysteem loopt. Je voorziet dus dankzij dit ingenieuze systeem en met de hulp van de natuur in je eigen energie.

Aardwarmte op kleinere oppervlakten

Afhankelijk van het feit of je buizensysteem horizontaal of verticaal wordt geïnstalleerd, zal je meer grondoppervlak nodig hebben. Bij een horizontaal buizensysteem voor je grond-water warmtepomp haal je een hoog rendement. De buizen worden op 1m80 diepte geplaatst. Aangezien er geen boringen moeten gebeuren zal de prijs iets lager zijn dan bij een verticaal systeem. Al speelt ook hier het type grond een grote rol. Heb je een kleine tuin? Geen probleem. Via de juiste studies kan een correct en goed gedimensioneerd verticaal bodemsysteem bepaald worden en kan je toch, ondanks een kleiner grondoppervlak, van het hoge rendement van een warmtepomp genieten.

Het rendement

Mits een goede dimensionering van de bodem kan elke grond-water warmtepomp een hoog rendement halen. Een grondige geologische studie is vereist om het juiste verwarmingssysteem te configureren. Vooreerst is het essentieel dat je woning voldoende geïsoleerd is om met een warmtepomp te kunnen werken en zo op een milieuvriendelijke manier uw woning te verwarmen/ koelen.

Wil je weten wat de meest optimale configuratie is voor de verwarming van jouw woning? Neem dan contact op met de specialisten van Ecoheating, wij informeren u graag over de vele voordelen van hernieuwbare energie en de premies en de fiscale voordelen die de overheid voorziet.

Go to Top