fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Dit zijn de energiepremies in 2018

Dit zijn de energiepremies in 2018

Toegevoegd op 28 december 2017

Energiepremies

Wie energiezuinig bouwt of renoveert kan ook in 2018 beroep doen op een mooie premie. Dat geldt zeker ook voor wie investeert in warmtepompen. Wij geven je graag een overzicht van de premies met focus op warmtepompen.

De premie voor een warmtepomp

Laat je een warmtepomp installeren in een bestaande woning of een nieuwbouw met bouwaanvraag tot en met 2013? Dan kan je beroep doen op deze premie. Voor een geothermische warmtepomp kan deze premie tot 4000 euro bedragen en dat voor maximum 40 % van het factuurbedrag. Installeer je een warmtepomp die een elektrische verwarming vervangt of in een gebied waar geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is, dan kan de premie worden verdubbeld. Deze premie geldt enkel voor warmtepompen die niet gebruikt worden voor actieve koeling. Gelukkig kan je met passieve koeling de temperatuur in huis ook doen dalen. Voor zogenaamde beschermde afnemers (dat zijn onder meer mensen die een leefloon krijgen) worden de premies verhoogd.

De totaalrenovatiebonus

Investeer je binnen de vijf jaar in minstens drie energiebesparende maatregelen in een bestaande woning of een nieuwbouw met bouwaanvraag tot en met 2013? Dan kan je beroep doen op de totaalrenovatiebonus. Die komt bovenop de individuele premies. Hoe meer energiebesparende ingrepen je uitvoert, hoe hoger de bonus. In het lijstje van zeven ingrepen die in aanmerking komen, zijn warmtepompen ook opgenomen. De premie bedraagt tussen de 1250 euro (voor drie ingrepen) en 4750 euro (voor zeven ingrepen). Voor een appartement bedraagt de premie de helft van deze bedragen.

De burenpremie

Heb je graag advies bij energiebesparende renovaties? Dan kan je beroep doen op een professionele ‘BENOvatiecoach’. Zijn er minstens 9 mensen uit jouw buurt of gemeente die voor dezelfde renovaties zo’n coach willen inschakelen, dan schiet hij in actie. Per wooneenheid is er een premie van maximaal 400 euro om de coach te betalen.

Korting op de onroerende voorheffing

Is jouw nieuwbouwwoning veel energiezuiniger dan de geldende eisen op het moment van de bouwaanvraag, dan kan je een mooie korting krijgen op de onroerende voorheffing. Die krijg je gedurende vijf jaar automatisch, een aanvraag is dus niet nodig.

  • Bouwaanvragen in 2013: 50% korting bij een E-peil van maximaal E50 en 100% korting bij een E-peil van maximaal E40.
  • Bouwaanvragen in 2014 en 2015: 50% korting bij een E-peil van maximaal E40 en 100% korting bij een E-peil van maximaal E30.
  • Bouwaanvragen vanaf 1 januari 2016: 50% korting bij een E-peil van maximaal E30 en 100% korting bij een E-peil van maximaal E20.

De E-peilpremie

Diende je de bouwaanvraag voor jouw nieuwbouw in voor 1 januari 2017, dan kan je ook een E-peilpremie krijgen. Het reële E-peil moet aanzienlijk lager zijn dan het maximaal toegelaten E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. De datum van het energieprestatiecertificaat waarop het E-peil staat mag wel na 2016 vallen. Voor een overzicht van de voorwaarden en concrete bedragen ga je best naar de website van de Vlaamse overheid.

Meer info over de energiepremies vind je op energiesparen.be.

Wil je meer info over geothermische warmtepompen? Contacteer ons dan gerust.

Go to Top