Een warmtepomp is een investering. En van een investering wilt u natuurlijk lang kunnen genieten. Wat is dan precies de levensduur van zo’n warmtepomp? En hoe kan u die levensduur verlengen?

Gemiddelde levensduur

Gemiddeld gaat een warmtepomp zo’n 15 à 20 jaar mee. Toch zijn er ook warmtepompen die het wel 30 jaar uithouden. Alles hangt af van twee zaken:

  • De aard van de compressor
  • Een goed onderhoud

Aard van de compressor

Eigenlijk hangt de levensduur van een warmtepomp af van de compressor. Dit is het meest belangrijke onderdeel van de pomp: het is het enige element dat elektriciteit verbruikt en het houdt de pomp draaiende.

Er zijn twee soorten compressors:

  • Invertergestuurde compressor
  • Niet-invertergestuurde compressor

Een invertergestuurde compressor kent minder start-stop-cycli dan een niet-invertergestuurde compressor. Dat betekent dat de compressor minder snel slijtage zal oplopen en dat de warmtepomp dus langer zal meegaan.

Bij een niet-invertergestuurde compressor kan een buffervat helpen om het voortdurend starten en stoppen te beperken.

Een goed onderhoud

Warmtepompen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Dat wil echter niet zeggen dat onderhoud overbodig is.

Een tweejaarlijks onderhoud houdt het rendement van uw warmtepomp hoog, maar kan ook de levensduur verlengen. Door tijdig in te grijpen, kunnen storingen en problemen voorkomen worden en blijft de warmtepomp optimaal werken.

Wilt u weten van welke warmtepomp u het langst zal kunnen genieten? Neem gerust contact op. Samen zoeken we naar de meest efficiënte warmtepomp voor uw situatie.