Grondboringen
Om de warmte (in de winter) of de koelte (in de zomer) uit de bodem te halen, bestaan twee systemen: verticale en horizontale captatie. Voor beide systemen zijn grondboringen nodig. Die boringen voert Eco Heating uit in eigen beheer met een gespecialiseerd boorteam. De grondboringen voeren we uit als zesde stap in het proces, na plaatsing van de vloerverwarming.
Hiervoor kies je Eco Heating:
1. Eigen studiedienst
2. Perfect afgestemd op jouw warmtepomp
3. Eigen boortorens
4. 25 jaar garantie
Verticale captatie
Verticale captatie is een systeem dat gebruikt wordt bij geothermische warmtepompen. Dit zijn warmtepompen die hun energie uit aardwarmte halen. Bij een warmtepomp met verticale captatie worden enkele diepere putten (afhankelijk van de installatie kan dit een diepte zijn van 25 tot 150 meter) geboord, waarin buisjes met een milieuvriendelijke antigel worden geplaatst. Deze buisjes nemen dan aardwarmte op uit de diepere ondergrond. De warmtepomp stuurt koudere vloeistof naar beneden door het gesloten buizencircuit.
Tijdens de reis van de vloeistof door de buisjes warmen deze op door de natuurlijke aanwezige aardwarmte. Nadat de vloeistof opnieuw naar boven gekomen is, is deze merkelijk warmer. Deze toegevoegde energie wordt dan door de warmtepomp omgezet in warmte voor uw woning. Een systeem met verticale captatie is duurder bij de aankoop en installatie, maar behaalt wel een hoger rendement.
Voordelen
Nadelen:
Horizontale captatie
Horizontale captatie is een systeem dat gebruikt wordt bij geothermische warmtepompen. Geothermische warmtepompen zijn het type warmtepompen die het meeste energie opleveren. Bij een grond-warmtepomp wordt de energie dan ook onttrokken vanuit de grond. Aangezien hierbij minder grote temperatuurschommelingen voorkomen dan in de lucht, zal de energie die geleverd wordt veel constanter zijn.
Bij horizontale captatie wordt een gesloten bodemcircuit gebruikt dat op 1,5 à 1,8 meter diep begraven wordt. De buisjes zijn gevuld met een milieuvriendelijke antigel. De warmtepomp zorgt er dan voor dat de koudere vloeistof door de buizen stroomt, zodat de vloeistof stilaan warmer gemaakt wordt door de aanwezige aardwarmte.
Daarna stroomt de warmere vloeistof terug naar de warmtepomp. De warmtepomp zal via een koeltechnisch proces warmte onttrekken en opwaarderen naar een hoger temperatuurniveau.
Voordelen
Nadelen
Voor professionelen
Ook voor professionele projecten biedt een geothermische warmtepomp een prima oplossing. Dat blijkt ook uit onze referenties.
Of het nu gaat om bedrijfsgebouwen, commerciële ruimtes of kantoren: de combinatie van duurzaamheid en ecologisch rendement maakt geothermie erg interessant voor bedrijven.
Voordelen
Toepassingen
Particuliere woning
Villa’s
Kantoren
Magazijnen
Appartementen