referentie_ardea_lofts

“Eco Heating komt zelf met de beste oplossing”

Wil Bots – Architect

Met 20 energiezuinige luxelofts krijgt het domein van de oude brouwerij Ardea in Wijnegem een innovatieve en hedendaagse wooninvulling. Geothermie is dan ook een logische keuze voor de verwarming, koeling en productie van warm water in de Ardea-lofts. Eco Heating voerde een grondige studie uit en bracht de situatie in kaart. De uitvoering gebeurt volledig in eigen beheer. Een globaal captatienet levert de warmte of de koelte die via de kokers van het gebouw wordt verdeeld. Elke loft krijgt een individuele warmtepomp in functie van de behoeftes van de bewoners en de inplanting en grootte van de loft. “Een enorm voordeel”, vindt Kris Nédée, bestuurder bij bouwheer Immo R.H.C. “Zo kan elke bewoner verwarmen of koelen volgens eigen behoefte.” Dat was ook het uitgangspunt van Eco Heating, vertelt zaakvoerder Tom Cobbaert. “We onderzochten welke geothermische boringen nodig zijn om de behoeften te dekken op vlak van verwarming, sanitair en koeling. Elke woning heeft een eigen systeem in functie van die behoeften. Wij maakten een analyse en tekenden van daaruit het systeem uit.”

Labels Info
Bouwheer Immo R.H.C. nv
Architect Wil Bots
Studie Eco Heating
Uitvoering Eco Heating
Systeem Collectief boornet en 20 individuele geothermische warmtepompen

Geothermie is de beste optie

“Als je een project van deze omvang realiseert, dan kan je niet anders dan voor een ecologische oplossing kiezen”, vindt Kris Nédée. “En dan is geothermie gewoon de beste optie.” Architect Wil Bots beaamt dat: “Een gaswandkegel, dat is niet meer van deze tijd. Daar wil je ons nageslacht niet mee opzadelen.” Geothermie is ideaal voor de Ardea-lofts, oordeelt hij. “Dankzij de perfecte isolatie komt vloerverwarming hier heel goed tot zijn recht. De warmtebehoefte is beperkt waardoor verwarming op lage temperatuur hier heel geschikt is. En met enkele zonnepanelen kunnen we de hele installatie doen draaien.”

Duidelijke communicatie

Architect Wil Bots is enthousiast over de heldere communicatie van Eco Heating. “Andere firma’s spelen de bal vaak terug en vragen wat wij verkiezen. Maar wij verwachten dat de specialisten zelf met een voorstel komen en dat is wat Eco Heating doet. Zij vertellen ons wat kan en wat niet kan, wat een goede oplossing is en wat niet. Ze nemen altijd een zeer duidelijk standpunt in.” Bouwheer Kris Nédée is dan weer gerust omdat Eco Heating het hele proces in eigen beheer uitvoert. “Bij onze keuze speelden natuurlijk de kwaliteit, de prijs en de ervaring mee. Maar doorslaggevend was ook dat Eco Heating alle stappen in eigen beheer uitvoert. Grondboringen, het warmtenet, de vloerverwarming, de warmtepompen: alles doet Eco Heating zelf. Als er dan iets is, kan je altijd terecht bij dezelfde partij.”

Hieronder zie je nog enkele afbeeldingen van tijdens de bouw. Ondertussen zijn de Ardea-lofts volop in gebruik en genieten de inwoners van een aangename temperatuur zowel in de zomer als in de winter.

ardea-lofts-boringen
ardea-lofts-ecoheating
ardea-lofts-ecoheating