residentie_de_prins_ecoheating

“Wij kiezen bewust voor een vooruitstrevende techniek als geothermie”

Michel Van Den Meerschaut – Gedelegeerd Bestuurder GM Real Construct

In het hart van Sint-Kwintens-Lennik en te midden van het groen verrijst Residentie De Prins. Geothermie zal voor een aangenaam binnenklimaat zorgen in de 18 hoogwaardige appartementen en kantoren. Een globaal captatienet wordt opgesplitst per blok en elk appartement krijgt een individuele warmtepomp. Geothermie was een bewuste keuze, vertelt Michel Van Den Meerschaut, gedelegeerd bestuurder van bouwheer GM Real Construct. “We hadden verschillende redenen om die keuze te maken. Om te beginnen willen we vooruitstrevend zijn. Verder zijn er heel wat bouwvoordelen, zoals het feit dat er geen schouwkanalen nodig zijn en dat we in één klap een systeem voor koeling hebben. Met warmtepompen halen we ook veel sneller de vereiste E-peilwaarde. En tenslotte is het natuurlijk ook een duurzame keuze.”

Labels Info
Bouwheer GM Real Construct
Architect A-projects
Studie Eco Heating
Uitvoering Eco Heating
Systeem Collectief boornet en 18 individuele geothermische warmtepompen

Niet afhankelijk van weersomstandigheden

Architect-zaakvoerder Chris Heyvaert en architect-ingenieur Nico Vanneste van Architectenteam A-Projects beamen de ecologische waarde van geothermie en zien nog een bijkomend voordeel. “Geothermie is de meest stabiele vorm van hernieuwbare energie, in die zin dat het niet afhankelijk is van weersomstandigheden.” Specifiek voor Residentie De Prins noemen ook zij de gunstige invloed op het E-peil. “Dat is het grootste voordeel binnen dit project. Zo vallen de meeste appartementen onder de noemer ‘BEN-appartement’. Hiermee voldoet het project nu al aan de normen die opgelegd zullen worden in 2021.”

Alle vertrouwen

Die keuze heeft de bouwheer zich nog niet betreurd. “Dat vooruitstrevende en minder vervuilende spreekt meer en meer kopers aan, merk ik. Als complex van nieuwbouwappartementen in mede-eigendom zijn wij een proefproject voor geothermie, maar dan wel beredeneerd. Er zijn studies geweest, er zijn ingenieurs bij betrokken. Ik heb er alle vertrouwen in. Geothermie wordt bij de kandidaat-kopers bijzonder goed onthaald, zeker als ik hen kan uitleggen hoe het werkt.”

Goede commentaren

“Lang heb ik niet getwijfeld om voor Eco Heating te kiezen”, vertelt Michel Van Den Meerschaut. “Eén van de medewerkers van ons architectenbureau A-projects had goede ervaringen met hen, hij was zeer tevreden. Ook onze EPB-verslaggever had zeer goede commentaren over Eco Heating. En tenslotte werkt Eco Heating met een bekend en degelijk merk als Vaillant, dat schept uiteraard ook veel vertrouwen.”

Optimale ondersteuning

Eco Heating staat bij residentie De Prins niet alleen in voor de studies en uitvoering van het volledige warmtepompsysteem, van grondboringen tot verwarming. Er werd ook meegewerkt aan de aanvraag van de milieuvergunning, vertelt zaakvoerder Tom Cobbaert. “We hebben daarvoor de kennis in huis omdat we een eigen milieucoördinator in dienst hebben. Hij is perfect op de hoogte van de regelgeving en kan zo de klant optimaal ondersteunen.” Architect-zaakvoerder Chris Heyvaert en architect-ingenieur Nico Vanneste van Architectenteam A-Projects zijn dan ook tevreden. “De samenwerking met Eco Heating verloopt vlot. Er wordt kort op de bal gespeeld. Er werd tijdig voor de nodige berekeningen voor de EPB gezorgd waardoor er indien nodig kan bijgestuurd worden.”

Bijzonder goede verkoop

Intussen draait de verkoop op volle toeren, geeft Michel Van Den Meerschaut mee. “Op zes maanden tijd hebben we 70 % van de appartementen verkocht, dat is een bijzonder goed resultaat. En dat terwijl de bouw nog moet opstarten. De vooruitstrevende technieken als warmtepompen hebben daar zeker bij geholpen.” Interesse om ook in Residentie De Prins te wonen? Bekijk het overzicht van de resterende appartementen.