fbpx

Home > Kenniscentrum > Blog >

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp

Toegevoegd op 10 juni 2015

Prijs-warmtepomp

Een warmtepomp wordt vaak gezien als een substantiële investering. Als je de installatieprijs vergelijkt met die van een traditioneel verwarmingssysteem, ben je inderdaad duurder af. Maar de voordelen van een warmtepomp zijn dan ook erg groot. Dank maar aan het hoge rendement, meteen een eerste belangrijke factor voor de terugverdientijd van je warmtepomp.

Belangrijke elementen die de terugverdientijd van je warmtepomp beïnvloeden

Een eerste belangrijk aspect dat de terugverdientijd van je warmtepomp beïnvloedt, is de soort warmtepomp. Afhankelijk van het type, varieert de kostprijs van een warmtepomp behoorlijk. Zo is een lucht/water warmtepomp goedkoper, dus denk je als klant misschien aan een veel kortere terugverdientijd, maar door het lagere rendement blijkt dat meestal niet het geval. Eco Heating installeert het vaakst grond/water warmtepompen. Die zijn in aankoop iets duurder dan een lucht/water warmtepomp, maar maken dat ruimschoots goed met een veel hoger rendement.

Dat rendement is een zeer belangrijke factor in de terugverdientijd. Want hoe hoger het rendement van je warmtepomphoe meer je bespaart op je energiefactuur. Als je bedenkt dat de energieprijzen in stijgende lijn blijven evolueren, verkort je door een hoger rendement je terugverdientijd aanzienlijk.

Op basis van deze twee factoren, moet je dus op zoek naar de warmtepomp met het hoogste rendement en de laagste prijs.

Premies en onderhoud

Een warmtepomp is dankzij het hoge rendement niet alleen goed voor je energiefactuur, maar ook voor het milieu. Dat wordt door de overheid beloond door middel van allerhande premies en subsidies. Die moet je mee in rekening brengen, wil je de terugverdientijd van je warmtepomp/ accuraat berekenen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een warmtepomp erg duurzaam is, en je investering erg lang mee gaat. Je warmtepomp is tijdens die lange levensduur bovendien zo goed als onderhoudsvrij. Alweer een jaarlijkse kost die kan tellen voor de terugverdientijd.

Kortom, er zijn erg veel factoren die een rol spelen bij het bereken van de terugverdientijd van een warmtepomp. Wil je graag een gedetailleerde berekening aangepast aan jouw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze warmtepompexperts geven je graag advies.

Go to Top