fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

De terugverdientijd van een warmtepomp in 2024, is het nog steeds de investering waard?

De terugverdientijd van een warmtepomp in 2024, is het nog steeds de investering waard?

Toegevoegd op 8 november 2023

Prijs-warmtepomp

Warmtepompen zijn actueler dan ooit. Voor veel mensen staan ze bekend als een flinke investering, maar wel eentje die op lange termijn aantrekkelijke voordelen biedt. Wat jij natuurlijk wilt weten, is of de investering in een warmtepomp nog steeds de moeite waard is. Laat ons een kijkje nemen naar de huidige terugverdientijd.

De prijs van een warmtepomp

Laten we beginnen met de prijs van een warmtepomp. Net als enkele jaren geleden is de initiële investering voor een warmtepomp nog steeds hoger dan die voor traditionele verwarmingssystemen. Echter, de prijzen zijn sindsdien gedaald door technologische vooruitgang en een grotere vraag. Bovendien zijn er nu meer fabrikanten en modellen op de markt, wat de concurrentie stimuleert en de prijzen drukt. De prijs van een warmtepomp kan variëren afhankelijk van het type, merk en capaciteit, maar het is zeker mogelijk om een efficiënte warmtepomp te vinden die binnen een redelijk budget past.

Het rendement en de terugverdientijd van een warmtepomp

Een belangrijke factor bij het beoordelen van de terugverdientijd is nog steeds het rendement. Warmtepompen hebben de reputatie een hoog rendement te hebben, en dat is in 2024 niet veranderd. Meer rendement (of energie-efficiëntie) zorgt ervoor dat je bespaart op je energierekening. De energieprijzen in acht genomen, ligt de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 7 à 15 jaar, afhankelijk van het soort warmtepomp.

Werking warmtepomp

Welke invloed hebben de verschillende soorten warmtepompen op jouw terugverdientijd?

Enkele jaren geleden was er al een verschil tussen lucht/water-warmtepompen en grond/water-warmtepompen. Hoewel lucht/water-warmtepompen goedkoper waren bij aankoop, hadden grond/water-warmtepompen een hoger rendement. In 2024 blijft geothermie het hoogste rendementen bieden. Het is belangrijk om je keuze zorgvuldig te overwegen op basis van je budget en energiebehoeften.

Premies en subsidies in 2024

De afgelopen jaren werden eigenaren van warmtepompen al beloond met premies en subsidies vanwege de milieuvoordelen van deze systemen. Dit is nog steeds het geval, en sommige overheden hebben hun steun zelfs verhoogd. Het is essentieel om deze financiële incentives mee te nemen in je berekening van de terugverdientijd, omdat ze de initiële kosten kunnen verlagen.

Duurzaamheid en onderhoud van een warmtepomp

Een warmtepomp is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. In 2024 is milieubewustzijn belangrijker dan ooit, en warmtepompen dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien zijn warmtepompen duurzaam en gaan ze lang mee, waardoor je investering op lange termijn loont. Daarnaast blijven warmtepompen relatief onderhoudsvrij, waardoor je niet hoeft te vrezen voor hoge jaarlijkse onderhoudskosten.

Een warmtepomp blijft een aantrekkelijke optie voor wie wil investeren in duurzame verwarming en koeling. Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan bij traditionele systemen, zijn er nu meer betaalbare opties beschikbaar. Het rendement blijft hoog, en financiële steun van de overheid maakt de terugverdientijd korter dan je misschien denkt. Bovendien draagt het gebruik van een warmtepomp bij aan een groenere toekomst.

Go to Top