fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Goed nieuws! Blijvende premies en subsidies voor warmtepompen

Goed nieuws! Blijvende premies en subsidies voor warmtepompen

Toegevoegd op 28 oktober 2015

Premies-subsidies

Om de Kyoto-norm te halen, moet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 15% gedaald zijn vergeleken met 1990. En we zijn op de goede weg. Goed nieuws dus! Maar het wordt nog mooier. De positieve vooruitzichten weerhouden de Vlaamse regering er namelijk niet van om groene energie te blijven stimuleren. En dat betekent: blijvende premies en subsidies voor uw warmtepomp!

Reden? Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit of gas om warmte op te wekken bij een grotere, natuurlijke energiebron als de aarde. Daardoor heeft een warmtepomp steeds een rendement dat hoger ligt dan 100% en zelfs makkelijk zo’n 400% kan halen. Een gewone elektrische verwarming kan echter nooit energie opwekken en zal nooit een rendement halen dat hoger ligt dan 100%.

Hoera! Concreet heeft u dan ook nog steeds recht op het volgende:

  • Premie van de netbeheerder (voor nieuwbouw en bestaande bouw)
  • Premie van de gemeente of provincie
  • Renovatiepremie

Premie van de netbeheerder

Wie vandaag nog investeert in de plaatsing van een warmtepomp, komt in aanmerking voor een premie van zijn of haar netbeheerder die afhankelijk is van de COP-waarde van de warmtepomp. Zo kan de premie oplopen tot wel 1700 euro. De belangrijkste voorwaarden zijn daarbij:

  • De warmtepomp wordt geplaatst door een aannemer om een maximaal rendement te garanderen.
  • De woning werd uiterlijk op 31/12/2013 aangesloten op het elektriciteitsnet of de bouwaanvraag werd uiterlijk op die datum ingediend en de woning werd pas vanaf 01/01/2014 aangesloten.

Andere voorwaarden vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Let op! Ten vroegste vanaf 1 juli 2016 worden deze premies hervormd. Om gegarandeerd de premie in haar huidige vorm te verkrijgen, moet u dan ook een eindfactuur kunnen voorleggen met een datum tot 30 juni 2016.

Premie van de gemeente of provincie

De kans bestaat dat uw gemeente of provincie een bijkomende subsidie uitreikt voor het plaatsen van een warmtepomp. Via de subsidiemodule van de Vlaamse overheid komt u dat snel te weten.

Renovatiepremie

Vanaf november 2015 kan u ook opnieuw een renovatiepremie aanvragen bij de Vlaamse Regering. De plaatsing van verwarmingsinstallaties komen daarvoor in aanmerking. Zo kan u een premie krijgen van 20 tot 30% van de kosten, afhankelijk van uw inkomenssituatie, met een maximum van 10.000 euro. Ook moet het totaalbedrag van de renovatiewerken minstens 10.000 euro bedragen.

Meer info over premies en subsidies vindt u elders op deze website, of contacteer ons voor meer informatie. We staan u graag bij!

Go to Top