fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warme zomer? Koelen met een warmtepomp is de duurzame oplossing!

Warme zomer? Koelen met een warmtepomp is de duurzame oplossing!

Toegevoegd op 17 april 2024

De zon komt erdoor en doet je dromen van heerlijke zomerdagen. Tot dat zomers weer omslaat in een hittegolf. Wanneer de temperatuur meer dan 30° bereikt, wil je maar één ding: verkoeling! Je googelt naar zonnewering, ventilatoren en airco’s. Die traditionele airconditioningsystemen lijken misschien de beste oplossing, maar ze verbruiken veel energie. Gelukkig is er een groen alternatief: passief koelen met een geothermische warmtepomp en vloerverwarming. 

Koelen met airco of een warmtepomp, wat is het verschil?

Wanneer je je woning fris wilt houden, heb je de keuze tussen actieve en passieve koeling. Actieve koeling, zoals bij traditionele airconditioning of ‘airco’, vereist veel elektriciteit. Je hebt een extra toestel dat draait om de temperatuur te verlagen. Passieve koeling daarentegen maakt slim gebruik van natuurlijke bronnen, zoals de koelte in de bodem. Deze vereist geen extra toestel, maar werkt via de vloerverwarming en de geothermische warmtepomp die reeds aanwezig zijn in de woning.

Hoe werkt passieve koeling? 

Passieve koeling met geothermie is een efficiënte en ecologische methode om gebouwen te koelen. Bij deze methode wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld, waardoor alleen de circulatiepomp een klein beetje elektriciteit verbruikt om koel water door het buizennet te pompen. Hierdoor wordt energie bespaard en het binnenklimaat comfortabel gehouden – zonder de warmtepomp te activeren.

Kan je een warmtepomp dus als airco gebruiken?

Bij passief koelen, spreken we eigenlijk over natuurlijk koelen. Waar een klassieke airco de temperatuur in de ruimte snel zal laten dalen, is koelen via vloer- of wandverwarming een trager proces. Als je jouw systeem echter tijdig activeert, zal je heel de zomer lang kunnen genieten van aangename binnentemperaturen. Koelen met een warmtepompis dus niet hetzelfde als ventilatie, maar wel een comfortabel en ecologisch alternatief.

Dubbel voordeel van geothermie: afkoelen én verwarmen

Je merkt het, de voordelen van geothermie zijn talrijk. Naast het bieden van verwarming, kan het systeem ook overtollige warmte uit gebouwen afvoeren. Zo kan dezelfde installatie die je huis verwarmt in de winter, het koelen in de zomer. Dit is bovendien erg duurzaam. Het systeem geeft de overtollige warmte namelijk af aan de bodem. Diezelfde warmte wordt in het najaar dan weer naar binnen gehaald. Dit maakt geothermische passieve koeling een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor een comfortabel binnenklimaat.

Laat je warmtepomp plaatsen door een specialist

Om optimaal te profiteren van de voordelen van een geothermische warmtepomp, is samenwerken met een specialist essentieel. Het systeem moet correct worden gedimensioneerd en afgestemd op de specifieke behoeften van het gebouw. Een goede analyse door een calculator verzekert een efficiënte werking, met voldoende koelvermogen in de zomer en een hoog rendement in de winter. Daarom voert Eco Heating alles uit in eigen beheer. We hebben onze eigen studiedienst en eigen boortorens, volgen de volledige installatie op én verzekeren je van een zorgeloze toekomst dankzij onze servicedienst.

Wil jij ook genieten van een aangename temperatuur in je woning gedurende het hele jaar? Dan is geothermie een slimme keuze. Bereken zelf de kost van een warmtepomp via onze handige calculator. Bovendien geniet je tot en met 21 juni van €1500 korting op passieve koeling! 

Go to Top