fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Wanneer zijn boringen nodig bij de installatie van een warmtepomp?

Wanneer zijn boringen nodig bij de installatie van een warmtepomp?

Toegevoegd op 10 februari 2016

Een warmtepomp is een investering die u snel terugverdient. Toch blijft het een investering die een redelijk startbedrag vereist. Dat bedrag hangt af van het type warmtepomp waar u voor kiest: sommige types vragen om een grotere investering dan andere. In de meeste gevallen is dat te wijten aan grondboringen die moeten plaatsvinden bij de installatie. In welke gevallen zijn zulke boringen dan nodig, en hoe kan u ze vermijden?

Wanneer zijn grondboringen nodig?

Warmtepompen die grondboringen vereisen, zijn in normale omstandigheden een stuk rendabeler dan de varianten zonder boringen. Het gaat daarbij om twee soorten warmtepompen:

  • Grond-water-warmtepomp: warmtepomp die warmte uit de grond haalt
  • Water-water-warmtepomp: warmtepomp die warmte uit het grondwater haalt

Grond-water-warmtepompen

Bij grond-water-warmtepompen gebeurt de warmtewinning aan de hand van horizontale of verticale captatie. In geval van een horizontaal systeem gaan de boringen minder diep (80 à 150 cm), maar heeft u wel een grotere oppervlakte nodig. Bij een verticaal systeem is minder plaats nodig, maar moet er wel dieper geboord worden (100 à 200 m). Daardoor kunnen de kosten oplopen.

Water-water-warmtepompen

Voor water-water-warmtepompen zijn twee boringen nodig: er moet zowel een pompput als een retourput geboord worden. De diepte van beide putten is afhankelijk van de bodemsamenstelling, maar ligt doorgaans tussen 25 en 150 m. Ook hier ligt de investering veel groter dan bij andere warmtepompen, maar de water-water-warmtepomp is dan ook niet voor niets de meest rendabele.

Hoe kan ik grondboringen vermijden?

Wilt u besparen op de installatiekosten van uw warmtepomp? Of heeft u simpelweg de ruimte niet voor grondboringen? Kies dan voor een lucht-lucht-warmtepomp die warmte uit de lucht haalt en waarbij een simpele buitenunit volstaat. Zo beschikt u nog steeds over een rendabel verwarmingssysteem en ontwijkt u handig de lasten en kosten die grondboringen met zich meebrengen.

Overweegt u te kiezen voor een warmtepomp en twijfelt u of grondboringen de investering waard zijn? Contacteer ons dan. Graag zetten we samen met u de voor- en nadelen op een rijtje.

Go to Top