fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Waarom is een warmtepomp voordeliger dan verwarmen op gas?

Waarom is een warmtepomp voordeliger dan verwarmen op gas?

Toegevoegd op 18 januari 2018

Vloerverwarming

Ooit gold de hoogrendementsketel op gas als hét milieuvriendelijke alternatief voor de vervuilende mazoutketel. Maar dat is verleden tijd. Vandaag zijn er duurzamere alternatieven zoals geothermische warmtepompen en zonneboilers. Zij maken gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas overbodig. De Nederlandse regering kondigde dan ook eind vorig jaar aan dat aardgas op termijn gaandeweg moet worden vervangen door duurzamere alternatieven.

Akkoord van Parijs

Warmtepompen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van het klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat de temperatuur op aarde met maximum 2° Celsius mag stijgen. En daarom moet de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Gevolg: het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, steenkool en gas moet naar beneden. Combineer je een elektrische warmtepomp met zonnepanelen, dan zakt de jaarlijkse CO2-uitstoot voor een woning van 5.000 naar 500 kilo.

Ook beter dan elektriciteit

Is elektriciteit dan geen alternatief voor gas? Het aandeel groene stroom groeit weliswaar, maar toch wordt nog steeds heel wat CO2 uitgestoten voor het winnen van elektriciteit. België is officieel steenkoolvrij, maar in Nederland bijvoorbeeld komt 20 % van de elektriciteit nog steeds uit steenkool. En er is meer. Ook biomassa, dat vaak wordt gebruikt om elektriciteit te winnen, stoot CO2 uit. Een geothermische warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen scoort dan ook beter dan verwarmen op gas of elektriciteit.

Voordeliger

Ook de prijs speelt mee in de beslissing om te kiezen voor een geothermische warmtepomp in plaats van verwarmen op gas. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen in een nieuwbouwwoning altijd voordeliger is dan verwarmen op gas. En dat is ook het geval als er geen subsidies voor warmtepompen zouden zijn. Het voordeel is meer uitgesproken voor een grote woning dan voor een bescheiden rijwoning die een lager energieverbruik heeft. Maar ook voor die laatste woning geldt dat de kostprijs van warmtepompen niet moeten onderdoen voor verwarmen op gas.

Koelen kan ook

Tenslotte valt ook het multifunctionele karakter van een warmtepomp op. Want je kan er meer mee doen dan enkel een woning verwarmen of van sanitair warm water voorzien. Ook voor het koelen van een gebouw is een geothermische warmtepomp uiterst geschikt. Verwarm je jouw woning daarentegen op gas, dan zal je voor de koeling een andere installatie moeten aanschaffen.

Interesse in een geothermische warmtepomp? Contacteer ons gerust voor meer info.

Go to Top