Geniet van een btw-verlaging voor warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers
Toegevoegd op 29 augustus 2022
Door de stijgende energieprijzen heeft de federale regering beslist om de btw op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen te verlagen van 21% naar 6%. Deze beslissing past binnen het energieakkoord en heeft als doel de bevolking aan te zetten om hun woning energiezuinig te maken. Bij Eco Heating lijsten we alle voordelen en voorwaarden voor jou op.
Voorwaarden btw-verlaging op warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers
Om te kunnen profiteren van deze btw-verlaging, moet je wel rekening houden met een aantal voorwaarden:
- De tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% geldt van 1 april 2022 t.e.m. 31 december 2023. Dit wil dus zeggen dat de factuurdatum voor de installatie en plaatsing van warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers binnen deze periode moet vallen. De btw-verlaging moet dus ook uitdrukkelijk op de factuur vermeld staan.
- De installatie en plaatsing worden verstrekt en gefactureerd aan een eindgebruiker (m.a.w. de eigenaar, vruchtgebruiker of huurder). Het verlaagd btw-tarief is van toepassing voor o.a. privéwoningen van particulieren.
- De levering en installatie van de energiebron moet plaatsvinden in een woning die jonger is dan 10 jaar. Hieronder vallen ook nieuwbouwwoningen en woningen die nieuw zijn opgebouwd na afbraak van een bestaand pand. Woningen ouder dan 10 jaar vallen al onder een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wanneer betaal je dan nog 21% btw? Bij aankoop van een nog te bouwen woning of een woning op plan, inclusief warmtepomp, zonneboiler en/of zonnepanelen.
- De installatie moet dienen voor een woning die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Dit wil dus zeggen dat bv. een technische installatie om je zwembad te verwarmen geen aanspraak maakt op het verlaagd btw-tarief. Bij een gemengd verbruik, dus enerzijds voor het zwembad en anderzijds voor de bewoning, is de 6% btw-regel wel van toepassing.
- Het verlaagd btw-tarief is enkel mogelijk bij verwarmingssystemen zoals zonneboilers en warmtepompen wanneer ze voldoen aan bepaalde referentienormen inzake uitstoot. Alle warmtepompen die Eco Heating plaatst voldoen aan de referentienormen.
- Opgelet! Bij warmtepompen geldt de btw-verlaging enkel op de warmtepomp zelf en niet op het systeem om de warmte of elektriciteit in de woning te verspreiden zoals vloerverwarming of radiatoren. Wat er wel onder het verlaagd btw-tarief van 6% valt, zijn de grondboringen voor systemen met geothermische warmtepompen.
Met een warmtepompinstallatie zal je gemiddeld 40% besparen op jouw totale energiefactuur.
De belangrijkste voordelen van een warmtepomp
Geothermische warmtepompen onttrekken warmte of koelte uit de grond. Die geven ze af in jouw woning of bedrijfsgebouw. Of je verkrijgt er sanitair warm water door. Warmtepompsystemen zijn dan ook eenvoudig in gebruik en hebben naast de tijdelijke btw-verlaging nog een hoop voordelen:
- Je energiefactuur: Met een warmtepompinstallatie zal je gemiddeld 40% besparen op jouw totale energiefactuur.
- Milieuvriendelijk: Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsinstallaties.
- Levensduur: De gemiddelde levensduur van een warmtepomp bedraagt tussen de 15 en 20 jaar, afhankelijk van het type.
- Rendement: Warmtepompen zijn er in veel verschillende types en groottes. Het rendement van een warmtepomp verschilt per type. Algemeen wordt aangenomen dat warmtepompen een heel goed rendement hebben. Door de energie die in de warmtepomp gaat te gebruiken om andere (grotere) energiebronnen aan te boren, kan er een positief rendement (meer dan 100%) behaald worden. Daarnaast kan je zowel van de netbeheerder als van de plaatselijke overheden op flink wat subsidies rekenen.
- Passief koelen: Merk daarnaast op dat er bij geothermie een passieve manier van koeling wordt gebruikt. Door de circulatie van het water van de vloerverwarming en de circulatie van het glycolmiddel in de boringen zal je gedurende de warme zomermaanden je woning ook kunnen koelen.
- Waarde woning: Sinds 2022 mag het E-peil van jouw woning maximum E30 bedragen en in 2023 werd dit aangepast naar E20. De overheid dwingt je als het ware om energiezuinig te bouwen. Een warmtepompinstallatie in jouw woning zal het E-peil aanzienlijk verlagen en ervoor zorgen dat de waarde van je woning op zijn minst behouden blijft.
Vraag je je af hoeveel een warmtepomp kost? Bereken het meteen met onze handige tool.
De belangrijkste voordelen van zonnepanelen
Aan de hand van zonnepanelen kan je de energie van de zon opvangen en bij je thuis gebruiken. Zo verlaag je jouw energiefactuur en ben je minder afhankelijk van het betalende elektriciteitsnet. Ontdek nog meerdere voordelen:
- Duurzaam: Zonnepanelen zijn een zeer duurzame investering. Je vermindert je CO2-uitstoot en hebt er jarenlang genot van.
- Perfecte combinatie met thuisbatterij: Met een thuisbatterij kunnen je zonnepanelen nog meer opbrengen. Deze slaat de overtollige opgewekte energie op, waardoor je deze later nog kan gebruiken.
- Winst: Eenmaal je jouw zonnepaneelinvestering hebt terugbetaald, brengen de zonnepanelen alleen nog maar op.
Geloof je dat zonnepanelen een sterke en vooral duurzame investering is?