fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Haal de warmte waar ze zit

Haal de warmte waar ze zit

Toegevoegd op 24 mei 2017

Andere energiebronnen

Warmtepompen gebruiken thermische energiebronnen. Zo kunnen ze gebouwen verwarmen, koelen of van warm water voorzien. Naast aardwarmte worden ook andere bronnen gebruikt.

Warmte uit de riool

Via afvalwater spoelt veel energie gewoon weg in de riool. Rioolwater is relatief warm (gemiddeld minimum 10° Celsius). Riothermie of het gebruik van rioolwater als thermische energiebron kan dus best wat voordelen hebben. Op dit ogenblik zit riothermie nog volop in de ontwikkelingsfase. In de toekomst zou dit kunnen uitgroeien tot een alternatief voor grotere energiegebruikers.

Computers verwarmen zwembad

Computer servers geven heel wat warmte af. In Parijs wordt sinds vorig jaar een zwembad verwarmd met deze energie. Een datacenter in de kelder van het gebouw zorgt daar mee voor. Deze energie wordt aangevuld met de warmte van grondwater van op 580 meter diepte.

Laat industriële warmte niet ontsnappen

Veel industriële processen creëren heel wat restwarmte. Het zou zonde zijn om die warmte zomaar te laten ontsnappen zonder er iets mee te doen. Koelgroepen, compressoren, ovens en verbrandingstoestellen kunnen perfecte bronnen zijn van energie.

Ook koeien kunnen bijdragen

Energie kan ook uit ietwat verrassende bronnen worden gewonnen. Zo bestaat er een systeem om de warmte uit vers gemolken koemelk om te zetten. Die energie wordt gebruikt om de boerderij te verwarmen en om de melk koel te houden.

Thermische energie: ook voor u?

De warmtebronnen die hierboven worden beschreven, zijn vaak voor grote projecten of bevinden zich nog in een ontwikkelingsfase. Maar ook jij kan gebruik maken van een warmtepomp om jouw woning of bedrijf te verwarmen, te koelen of van warm water te voorzien. Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte. Voor particulieren en bedrijven is dit een ideale oplossing.

Voor meer informatie over onze werkwijze en visie, contacteer ons gerust.

Go to Top