fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Wat is het verschil tussen passieve en actieve koeling?

Wat is het verschil tussen passieve en actieve koeling?

Toegevoegd op 13 januari 2016

Koeling-warmtepomp

Een warmtepomp kent veel toepassingen. Ze kan uw woning en uw sanitair water verwarmen, maar kan bij warme buitentemperaturen ook zorgen voor een aangename binnentemperatuur. Het type koeling hangt daarbij af van het gebruikte systeem. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve koeling. Maar wat houden beide soorten koeling in? Kort samengevat zijn er twee opvallende verschillen:

  • Rendement
  • Energieverbruik

Actieve koeling

Bij actieve koeling wordt het werkingsproces van de warmtepomp omgekeerd en vormt de woning hier de energiebron. In plaats van warmte te onttrekken aan de bodem om af te geven aan de woning, haalt de compressor nu actief warmte uit de woning om ze af te geven aan de ondergrond. Het onderdeel dat eerder werkte als condensor, functioneert nu als verdamper: het koelmiddel neemt de warmte van de woning over en wordt via de condensor naar de warmtewisselaar geleid.

Anders dan bij een traditioneel airconditioningsysteem is het niet de lucht die gekoeld wordt, maar de vloeren en wanden van het gebouw. Deze manier van koelen is een stuk energiezuiniger dan zo’n traditioneel airconditioningsysteem, maar verbruikt nog steeds meer energie dan passieve koeling. Er is wel sprake van een hoger rendement dan bij passieve koeling.

Passieve koeling

Passief koelen wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd, omdat het systeem gebruikmaakt van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Daarbij wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld: enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het koele water door het buizennet te verplaatsen. Passieve koeling dankt haar naam aan deze zeer energiezuinige werking, aangezien de warmtepomp zelf niet geactiveerd wordt.

Aan de hand van passieve koeling kan de temperatuur in de woning zo’n 2 tot 4°C dalen. Een bijkomend voordeel is dat de bodemtemperatuur door passieve koeling een aantal graden zal stijgen, waar de warmtepomp haar vruchten uit kan halen tijdens het volgende winterseizoen. Aan het einde van de zomer heeft de grond wel al heel wat warmte opgenomen, waardoor passieve koeling minder rendabel kan zijn dan actieve koeling.

Op zoek naar een warmtepomp die uw woning ook kan verkoelen? Bekijk dan zeker de FlexoTHERM en FlexoCOMPACT, of contacteer ons voor een persoonlijk advies.

Go to Top