fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Europese markt voor geothermie groeit (en de Belgische ook)

Europese markt voor geothermie groeit (en de Belgische ook)

Toegevoegd op 27 juni 2018

geothermie_centrale

Geothermie zit in de lift in Europa. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarrapport van EGEC, de ngo voor de promotie van de Europese geothermische industrie. Ons land wordt gezien als een groeimarkt in volle verandering.

Geen nichemarkt meer

Het aandeel van geothermie in de Europese energiemix is van die aard dat je niet meer kan spreken van een nichemarkt. De energiebronnen zijn voorradig om met geothermie een belangrijk deel van de warmte- en stroomwensen in te willigen. Het gebruik van geothermische energie, vooral voor warmte, groeit langzaam, maar zeker in Europa, zegt EGEC-secretaris-generaal Philippe Dumas. Maar, zo waarschuwt hij, als we de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs tegen 2050 willen realiseren, dan moet het tempo waarin geothermie wordt ingezet een stuk hoger.

Meer geothermische centrales

Het aantal geothermische centrales voor het opwekken van energie stijgt. In heel Europa zijn er nu 117 centrales, waarvan er 16 vorig jaar werden geopend. Zo’n 30 projecten worden op dit ogenblik ontwikkeld, waaronder ook in België. Turkije ontpopt zich als hét land van de geothermische centrales.

Meer warmtenetten

Steeds meer steden, gemeenten en regio’s doen beroep op aardwarmte voor het verwarmen van gebouwen. Op dit ogenblik zijn al 294 warmtenetten operationeel en EGEC noteert een jaarlijkse groei van zo’n 10 % gedurende de laatste jaren. Vooral in Duitsland is er veel animo voor warmtenetten, maar ook in België is het concept niet onbekend. Zo berichtten we al eerder dat de gemeenten Mol en Dessel een warmtenet ontwikkelen.

Meer warmtepompen

Ondiepe geothermie neemt het grootste deel van de individuele geothermische systemen in. Dat blijkt uit het aantal installaties, de globale capaciteit en de geproduceerde energie. Zweden, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk voeren de lijst aan van landen met veel geïnstalleerde warmtepompen. Maar België wordt in het rapport van EGEC genoemd als een van de groeimarkten die volop in verandering zijn.

Benieuwd naar de kracht van geothermie? Ontdek onze geothermische warmtepompen en contacteer ons voor meer info.

Go to Top