De warmtepomp voor goedkope zwembadverwarming!
Toegevoegd op 25 juni 2015
Niets is heerlijker dan in je eigen zwembad te kunnen zwemmen. Zo van uit huis je tuin in en je onderdompelen in dat lekkere warme water. Maar hoe krijg je en houd je dat water warm?
Warmtepompen voor zwembaden
Een goede manier om het water in je zwembad te verwarmen is met behulp van een warmtepomp. Warmtepompen worden hoe langer hoe meer voor allerlei doeleinden toegepast, dus ook voor zwembaden.
Het is goedkoop: 80 procent van de energie die nodig is om het water te verwarmen komt uit de omgevingslucht. De werking van een warmtepomp is eigenlijk precies tegenovergesteld aan een koelkast: Hij haalt de warmte uit de lucht en verwarmt via een warmtewisselaar het water. Daarna wordt de gekoelde lucht terug uitgestoten. Het meeste rendement behaalt de warmtepomp bij een buitentemperatuur van tussen de 10 en 25 graden. Omdat er maar weinig mensen zijn, die bij een lagere temperatuur dan 10 graden buiten gaan zwemmen, kun je er dus altijd mee uit de voeten.
Een warmtepomp is in de meeste gevallen in staat het water tot dertig graden te verwarmen. 20 Procent van de benodigde energie is elektriciteit om de warmtewisselaar aan te drijven.
Goedkoop en duurzaam alternatief
Een warmtepomp is goedkope manier van zwembadverwarming, en heeft vele voordelen. Het is net iets duurder dan zonnepanelen, maar omdat een warmtepomp altijd werkt, ook als de zon niet schijnt, is het een veel betrouwbaarder manier om je zwembad op temperatuur te houden. Als je hem ‘s nachts laat werken profiteer je ook nog eens van het goedkope nachttarief voor elektriciteit. Je wint zo de aanschafkosten in enkele jaren terug door besparing op je energierekening. De milieubelasting is minimaal omdat de pomp alleen de buitenlucht gebruikt om warmte te produceren.
Technische weetjes
De warmtepomp wordt meestal aangesloten op het filtersysteem van het zwembad. Hij moet buiten worden geïnstalleerd, om voldoende buitenlucht aan te kunnen zuigen en koude lucht uit te blazen en niet te ver van de zwembadinstallatie. Tegenwoordig maken ze nog maar heel weinig geluid, dus ook daar heb je geen last van. De warmtepomp is zo gemaakt, dat hij zonder problemen in de regen kan staan, dus een afdak is niet nodig en zelfs niet gewenst.
In de winter moet de pomp uitgeschakeld worden en moet het water uit het systeem verwijderd worden om bevriezing te voorkomen.
Meer informatie
Een warmtepomp als verwarming voor je zwembad heeft grote voordelen boven andere manieren van warmteproductie. Ecoheating kan jou helpen met een warmtepomp voor zwembadverwarming, met de Boston Hydro Pro.
Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op, of vraag een vrijblijvende offerte