Haal het hoogste rendement met een warmtepomp
Toegevoegd op 6 september 2019
Een geothermische warmtepomp brengt heel wat voordelen met zich mee. Een hoog rendement van een warmtepomp is er daar één van. Door de enorme besparing aan energiekosten verdien je de investering in een warmtepomp vrij snel terug.
Wat is het rendement van een warmtepomp?
Een veel gebruikte term bij warmtepompen is de COP (Coefficient Of Performance). Deze prestatiecoëfficiënt drukt het rendement uit: het verschil tussen de geproduceerde warmte en de energie die nodig is om die warmte op te wekken. Bij een goede warmtepomp ligt de COP tussen 3 en 5, terwijl een aardgasketel amper 1 haalt.
Breng bij de keuze voor een warmtepomp zeker ook de SPF (Seasonal Performance Factor) in rekening. Die drukt het gemiddelde rendement tijdens het stookseizoen uit. Thermische verliezen, schommelingen in de buitentemperatuur en andere verliezen worden meegerekend. De SPF van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen 2,8 en 4,7 of hoger. Bodem/water warmtepompen hebben de hoogste SPF.
Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?
Vaillant, één van de toonaangevende producenten van warmtepompen, schat de terugverdientijd van een warmtepomp op 7 tot 15 jaar. Allerlei factoren spelen daarbij een rol: type warmtepomp, montagekosten, premies, energieprijs, eventuele combinatie met zonnepanelen,… Vergeet niet: vanuit een budgettair opzicht is een geothermische warmtepomp een slimme investering door het hoge rendement.
Hoe wordt jouw warmtepomp nóg voordeliger?
Door een aantal bijkomende maatregelen te treffen, kan je de investering in een warmtepomp nog beter laten renderen.
– Combineer je warmtepomp met fotovoltaïsche zonnepanelen & batterijen.
De zonne-energie kan je gebruiken voor de aandrijving van de pomp. Als je dit combineert met voldoende opslagcapaciteit van een batterij(en) kan je verwarmen en koelen zonder netstroom.
– Zorg voor een goede isolatie van je woning.
Aangezien een geothermische warmtepomp verwarmt op lage temperatuur is een goede isolatiewaarde van groot belang. Een goede isolatie zorgt er tenslotte ook voor dat je minder energie verbruikt.
– Geniet van belastingvermindering bij nieuwbouw
Momenteel krijg je geen premie voor het implementeren van een warmtepomp in een recente nieuwbouwwoning, echter kan je wel aanzienlijke kortingen krijgen op de als je woning een gunstig E-peil heeft. Afhankelijk van de datum van de aanvraag van de bouwvergunning en het concrete E-peil krijg je een korting van 50% of 100% en dat gedurende 5 jaar. Word je volledig vrijgesteld, dan spreek je al snel van een jaarlijkse besparing van gemiddeld 1.000 tot 1.500 euro! Je kan zelf de onroerende voorheffing simuleren via de website van de Vlaamse belastingdienst.
Een gunstig E-peil wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de verwarmingsinstallatie en het systeem voor warmwatervoorziening, maar ook de koelinstallatie. Met andere woorden: een geothermische warmtepomp levert een fikse bijdrage aan een gunstig E-peil. Om van de korting te genieten, moet je E-peil volgende waarden hebben:
- 100% korting: E20 (datum aanvraag nog tot 31/12/2019)
- 50% korting: E30
– Vraag premies aan bij renovatie
- Bij de netbeheerder kan je een premie voor een warmtepomp aanvragen. Let wel: dit geldt enkel voor een woning die uiterlijk op 31/12/2013 werd aangesloten op het elektriciteitsnet of waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend voor die datum.
- Neem je meerdere energiebesparende maatregelen? Dan kan je de totaalrenovatiebonus aanvragen. Die geldt voor woningen die uiterlijk op 31/12/2005 werden aangesloten op het net of waarvoor de bouwaanvraag voor diezelfde datum werd ingediend.
- Bovendien is ook een belastingvermindering mogelijk. Doe je een ingrijpende energetische renovatie, dan kan je een korting krijgen op de onroerende voorheffing van 50 % (nieuw E-peil van maximaal E90) of 100 % (nieuw E-peil van maximaal E60). Ook een vermindering van de registratierechten van 7% naar 6% is mogelijk wanneer je die renovatie binnen de 5 jaar uitvoert.
– De besparing blijft duren
Aan een warmtepomp heb je amper onderhoudskosten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gascondensatieketel. Bovendien heb je voor een warmtepomp geen schoorsteen nodig. Die hoef je dus ook al niet te laten reinigen.
Kies de goede partner voor de installatie van jouw warmtepomp
“Om ervoor te zorgen dat jouw warmtepomp zijn hoogste rendement haalt, is de juiste dimensionering cruciaal”, zegt Tom Cobbaert, zaakvoerder van Eco Heating. “Zo ben je zeker dat jouw warmtepomp voldoende energie aanlevert, zonder dat je investeert in een overbodig groot vermogen. Doorheen de jaren bouwden wij een pak ervaring en expertise op inzake geothermische warmtepompen en dus ook op vlak van dimensionering. Wij kunnen dan ook zorgen voor een performant en zuinig systeem voor verwarming, koeling en sanitair warm water aan een concurrentiële prijs.’
Wil je weten hoe wij jouw concreet dossier zouden aanpakken? Contacteer ons gerust voor een gepersonaliseerd voorstel.