Duurzame energie: een wereldwijde keuze
Toegevoegd op 30 maart 2017
Het beseft groeit dat onze energievoorziening duurzamer moet. Op mondiaal vlak wordt steeds meer de kaart getrokken van duurzame energie. Warmtepompen zijn dan ook energiesystemen van de toekomst.
Weg van fossiele brandstoffen
Steeds meer mensen beseffen dat de groeiende vraag naar energie op een duurzame manier moet worden beantwoord. Fossiele brandstoffen zijn geen goed antwoord op die vraag. Ze hebben immers desastreuze gevolgen voor het klimaat. Toch wordt vandaag de overgrote meerderheid van de energie uit deze brandstoffen gehaald. Verandering dringt zich dus op.
Internationale afspraken
Enkele recente internationale akkoorden maakten afspraken om over te schakelen op duurzame energie.
- Het klimaatakkoord van Parijs (2015) bepaalt dat de gemiddelde temperatuur maar mag stijgen met 2 graden. En liefst blijft men zelfs onder de 1,5 graden.
- De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen moeten de duurzame ontwikkeling internationaal garanderen. Ze bestaan uit een hele reeks concrete doelstellingen die tegen 2030 moeten worden gerealiseerd. Doel 7 zegt: “Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen”.
Duurzame energie is dus vastgelegd in internationale akkoorden die door de verschillende landen worden uitgevoerd. Ook België en Vlaanderen nemen maatregelen om duurzame energie te bevorderen.
Wereldwijde groei
Uit een onderzoek van REN21 (een internationaal forum voor duurzame energie) blijkt dat de investeringen in duurzame energie dan ook toenemen. In 2015 werd wereldwijd 286 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame projecten. Dat is 36 miljard dollar meer dan het jaar voordien én een absoluut record. Dat doet ons nu al uitkijken naar de cijfers voor 2016.
In deze context zijn warmtepompen dan ook een energiesysteem van de toekomst. Wil jij weten hoe je jouw steentje bijdraagt aan een duurzame wereld én tegelijk een voordelig energiesysteem in huis haalt? Neem dan snel contact op met ons.