fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Hoe kan je je huis verwarmen zonder gas?

Hoe kan je je huis verwarmen zonder gas?

Toegevoegd op 1 augustus 2022

huis verwarmen zonder gas

Niet alleen door de hogere gasprijzen zitten warmtepompinstallaties enorm in de lift, ook door het Belgische Klimaatakkoord rond energiezuinig wonen, boet verwarmen op gas steeds meer in aan populariteit. Vooral bij nieuwbouw- en renovatieprojecten is dit het geval. Desalniettemin worden veel huizen in Vlaanderen nog steeds verwarmd met aardgas. Nu de overheid beslist heeft dat vanaf 2040 alle woningen energiezuinig moeten zijn en dus niet meer op aardgas mogen verwarmen, komt er duidelijk een ‘energietransitie’ aan. Verwarmen met aardgas is dus binnenkort verleden tijd, maar wat zijn dan de beste alternatieven?

Warmtepompen, warmtepompen, warmtepompen!

Je kan er vandaag niet meer omheen. Wie zijn woning op een efficiënte en duurzame manier wil verwarmen komt automatisch terecht bij een warmtepomp. Er bestaan verschillende warmtepompen. Het is belangrijk om af te wegen welk type het best bij jouw woning past. Jouw situatie, budget en wensen zullen hierin de doorslaggevende factor zijn.

Naast het feit dat warmtepompen op een duurzame manier je huis op temperatuur brengt, maken ze ook slim gebruik van de gevraagde energie. Waar je bij andere installaties vaak energie verliest, zorgen warmtepompen ervoor dat de gebruikte elektriciteit optimaal wordt aangewend. Het rendement varieert, afhankelijk van het type, tussen de 300% en 600%!

Wat zijn de voordelen?

Je stelt de overgang van verwarmen met gas naar een andere verwarmingsinstallatie best niet te lang uit. De voordelen die warmtepompen vandaag al bieden zijn niet te onderschatten. We zetten de voornaamste drie alvast even in de kijker:

  • Lagere energiefactuur: Een warmtepompinstallatie zal je gemiddeld 40% laten besparen op je totale energiefactuur. Er is immers enkel elektriciteit van het net nodig om de compressor van de warmtepomp te laten draaien.
  • Duurzaam: warmtepompen hebben een lagere CO2-uitstoot dan wanneer je stookt met fossiele brandstoffen. Dit maakt de nieuwe verwarmingsmogelijkheden veel milieuvriendelijker dan de “traditionele” fossiele branstoffen.
  • Koeling: Door de toegenomen isolatie die gehanteerd wordt in de woningen wordt de verwarmingsvraag steeds beperkter. Koeling wordt geen overbodige luxe. Ook dit is een van de vele voordelen van een warmtepomp.

De verschillende opties om je woning te verwarmen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Het is dan ook belangrijk om af te wegen welk type bij jou en jouw woning past. We lichten hieronder de 3 belangrijkste types kort toe:

  • Grond / water: Maakt gebruik van de warmte en koelte die uit de aarde komt. Dit is het efficiëntste systeem met de langste levensduur. De investering voor dit systeem is het hoogst.
  • Lucht / water: Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt opgekrikt en afgegeven aan het water van de vloerverwarming of convectoren. Deze warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit.
  • Lucht / lucht: Lucht/lucht-warmtepompen dragen warmte over van de buitenlucht naar de lucht in jouw huis, waardoor de temperatuur van de lucht in elke kamer stijgt. Deze warme lucht komt jouw huis binnen via een reeks ventilatorconvectoren of “blowers”.

Kan ik zomaar overschakelen?

Overschakelen naar een warmtepomp is in de meeste gevallen realiseerbaar. De isolatiegraad, het afgiftesysteem en het budget zullen bepalen welke warmtepomp voor jou geschikt is.

Isoleren?

Welke scenario je ook kiest, alles start bij het beperken van de warmtevraag. Dit is dikwijls de basis van het probleem. Als je de isolatie van je woning op een aanvaardbaar niveau brengt, zal je, ongeacht de systeemkeuze, jouw behoefte al gaan beperken. Doe je op dit vlak geen inspanningen, dan kan je verbruik al snel heel wat hoger gaan liggen.

Radiatoren of vloerverwarming?

De meeste warmtepompen werken op lage temperatuur (30°-35°). De manier waarop je de warmte overbrengt in jouw huis is een cruciale factor voor de optimale werking van jouw warmtepomp. Vloerverwarming is het meest geschikte afgiftesysteem om de lage temperatuur te gaan verspreiden in jouw woning. Het grote voordeel bestaat erin dat je jouw vloeropbouw kan gaan gebruikten als een thermische batterij.

Het bestaande radiatorennetwerk werkt in de meeste gevallen op hoge temperatuur (60°-70°) en is doorgaans niet geschikt om als afgiftesysteem te werken voor een lage temperatuursysteem. Een mogelijke oplossing als je jouw vloer niet wenst op te breken, zijn lage temperatuur convectoren of een afgifte via de lucht.

Budget?

Je hebt de warmtevraag van je woning aangepakt en ook het afgiftesysteem is duidelijk.
Afhankelijk van jouw budget en de technische mogelijkheden kan je nu de juiste keuze maken op gebied van de warmtepomp.

Verdien ik mijn investering snel terug?

Overschakelen naar een andere verwarmingsbron is sowieso een investering. De kwalitatieve plaatsing en hoogwaardige nazorg van Eco Heating zorgt echter voor een lange levensduur van jouw nieuwe verwarmingsbron én dus ook van een hoog rendement, waardoor jouw investering zichzelf snel terugverdient.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Aarzel dan niet om ons te contacteren of vul onze budgetteringstool in om snel een overzicht te krijgen van het kostenplaatje.

Go to Top