fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

Toegevoegd op 13 november 2024

Voordelen-warmtepomp

Steeds meer (ver)bouwers denken na over de installatie van een warmtepomp. Logisch, gezien de steeds strenger wordende energie-eisen voor nieuwbouwwoningen en grondige renovaties. Dat een geothermische warmtepomp vooral voordelen heeft, spreekt voor zich. Maar zijn er ook nadelen?

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

ecoheating-energiefactuur

1

Energiefactuur

Lagere energiefactuur

Energie kost geld. De prijzen blijven stijgen en het ziet er niet naar uit dat dit nog zal wijzigen in de toekomst. Een warmtepompinstallatie zal je tot 40% besparen op jouw totale energiefactuur. Er is immers enkel elektriciteit van het net nodig om de compressor van jouw pomp te laten draaien. Voor de rest voorzie je volledig zelf in de verwarming van jouw woning.

ecoheating-milieuvriendelijk

2

2. Milieuvriendelijk

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsinstallaties. Wist u dat je jouw CO2-uitstoot kan verlagen met 50% vergeleken met een oliestookketel? Voor een gasketel bedraagt dit 40% en voor een condensatieketel is het verschil nog steeds zo’n 30%. Indien je tevens hernieuwbare energie aanwendt om jouw elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, kan je deze aan jouw warmtepomp koppelen en jouw CO2-uitstoot tot nul herleiden!

ecoheating-levensduur

3

Levensduur

3. Levensduur

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp bedraagt tussen de 15 en 20 jaar. Factoren zoals het aantal draaiuren, de belasting, het aantal starts en stops en het onderhoud bepalen de levensduur.

Wat een motor is voor een auto, is een compressor voor een warmtepomp. Deze bepaalt het verbruik, maar eveneens de globale levensduur van jouw warmtepomp. Een warmtepomp zal het best presteren in een stabiele omgeving.

ecoheating-warmtepompen-efficientie

4

Efficiëntie

4. Rendement

Warmtepompen zijn er in veel verschillende types en groottes. Het rendement van een warmtepomp scheelt dan ook enorm tussen pakweg een lucht/lucht-warmtepomp en een grond/water-warmtepomp. Algemeen wordt aangenomen dat warmtepompen een heel goed rendement hebben.

Verschil met gewone elektrische verwarming:
Een gewone elektrische verwarming kan nooit energie opwekken en kan dus slechts een maximum rendement hebben van 100%. Dit wilt dus zeggen dat maximaal 100% van de elektriciteit die erin gaat er ook weer uitkomt. Met een warmtepomp is dit niet zo. Door de energie die in de warmtepomp gaat te gebruiken om andere (grotere) energiebronnen aan te boren, kan er een positief rendement (meer dan 100%) behaald worden.

Je kunt zowel van de netbeheerder als van de plaatselijke overheden op flink wat subsidies rekenen. Al deze zaken moet je dus in mindering van jouw totale prijs brengen. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je nagaan op welke premies je recht hebt.

ecoheating-comfort

5

Comfort

5. Passief koelen

Merk daarnaast op dat er bij geothermie een passieve manier van koeling wordt gebruikt. Door de circulatie van het water van de vloerverwarming en de circulatie van het glycolmiddel in een extra warmtewisselaar zal je gedurende de warme zomermaanden je woning ook kunnen koelen. We spreken van een passief systeem, daar dit alles gebeurt bij een stilstaande warmtepomp (geen verbruik). Het enige verbruik komt van de circulatiepompjes van de vloerverwarming en van het glycolmiddel. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

ecoheating-waarde

6

Waarde

6. Waarde woning

Sinds 2022 mag het E-peil van jouw woning maximum E30 bedragen en in 2023 werd dit aangepast naar E20. De overheid dwingt je als het ware om energiezuinig te bouwen. De boetes op het niet halen van het vereiste E-peil kunnen tot driemaal de investeringkost bedragen. Het E-peil negeren is dus géén optie.

Een warmtepompinstallatie van Eco Heating in jouw woning zal het E-peil aanzienlijk verlagen. Je bouwt dus milieuvriendelijk en conform de wetgeving!

Enkele nadelen

De verwarming via een warmtepomp gebeurt bij lage temperatuur, waardoor de opwarming wat trager is en er een grotere dimensie van de radiatoren of het vloeroppervlak (bij vloerverwarming) nodig is. Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Daarnaast vraagt een warmtepomp een iets grotere initiële investering dan andere systemen.

Conclusie

De voordelen van een warmtepomp zijn beduidend groter dan de nadelen. Het belangrijkste nadeel, de grotere investering, wordt voor een stuk gecompenseerd door premies. Maar er is meer: een warmtepomp is aanzienlijk zuiniger in verbruik. Dat merk je dus aan je portemonnee en het zorgt mee voor een snelle terugverdientijd van de installatie. De installatie betaalt zichzelf dus terug.

Het mag duidelijk zijn: een geothermische warmtepomp is een erg efficiënt verwarmingssysteem met een hoog rendement en een lagere energiefactuur als gevolg. Een warmtepomp is de beste keuze voor zowel het milieu als jouw portemonnee.

Wil je graag meer informatie over de voordelen van een warmtepomp in jouw woning? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder. Als je wilt weten wat de installatie van een warmtepomp zoal inhoudt, dan kun je ons gratis stappenplan bekijken. Zo ontdek je hoe Eco Heating te werk gaat.

Go to Top