fbpx

Home > Kenniscentrum > Blog >

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

Toegevoegd op 20 februari 2015

Voordelen-warmtepomp

Steeds meer kandidaat-(ver)bouwers overwegen de installatie van een warmtepomp. Logisch, gezien de steeds strenger wordende energie-eisen voor nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen. Dat een warmtepomp vooral voordelen heeft, spreekt voor zich. Maar zijn er ook nadelen?

Enkele nadelen

De verwarming via een warmtepomp gebeurt bij lage temperatuur. Daardoor is de opwarming wat trager en is er een grotere dimensie van de radiatoren of het vloeroppervlak (bij vloerverwarming) nodig. Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Doordat er geen of weinig warmteverlies is, functioneert de warmtepomp met optimaal rendement.

Een warmtepomp betekent ook een iets grotere investering. Bouwen kost op zich al heel wat geld. Om die reden kiezen bouwers nog vaak voor een gasinstallatie. Maar dankzij enkele premies en het positief effect op het E-peil, kan je meteen al een stuk terugverdienen. En dat brengt ons bij de voordelen van een warmtepomp.

Veel voordelen

De voordelen van een warmtepomp zijn beduidend groter dan de nadelen, dat mogen we gerust stellen. Het belangrijkste nadeel, de grotere investering, wordt dus voor een stuk gecompenseerd door de premies. Maar er is meer: een warmtepomp is aanzienlijk zuiniger in verbruik. Dat merk je dus aan je portemonnee en het zorgt mee voor een snelle terugverdientijd van de installatie.

Andere voordelen?

  • Dit systeem is uitermate milieuvriendelijk, onder andere door de lage CO²-uitstoot.
  • Verwarmen met een warmtepompsysteem betekent quasi onderhoudsvrij verwarmen. Het is met andere woorden een vrij zorgeloos systeem.
  • Warmtepompen hebben een erg lange levensduur: ze gaan makkelijk meer dan 20 jaar mee.
  • Voor een warmtepomp heb je geen schoorsteen nodig, ook dat betekent alweer minder onderhoud. En het kan ook op esthetisch mooi meegenomen zijn.

Een van de meest in het oog springende voordelen van een geothermische warmtepomp is het passief koelen in de zomer. Dat is een troef waar andere, klassieke verwarmingssystemen niet tegenop kunnen. Het verbruik is minimaal, want de warmtepomp is passief. Enkel twee kleine circulatiepompjes functioneren om de woning te koelen. Bijkomend voordeel: passief koelen zorgt voor regeneratie van de bodem. Daardoor heb je een groter rendement in de winter.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: een geothermische warmtepomp is een erg efficiënt verwarmingssysteem met een hoog rendement en dus een lage energiefactuur. Een warmtepomp is de beste keuze voor zowel het milieu als jouw portemonnee.

Wil je graag meer informatie over de voordelen van een warmtepomp in jouw woning? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder.

Wil je weten wat de installatie van een warmtepomp zoal inhoudt? Download dan ons gratis stappenplan. Zo ontdek je hoe Eco Heating te werk gaat.

Go to Top