fbpx

Home > Kenniscentrum > Blog >

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

De voordelen en nadelen van een warmtepomp

Toegevoegd op 13 april 2023

Voordelen-warmtepomp

Steeds meer kandidaat-(ver)bouwers overwegen de installatie van een warmtepomp. Logisch, gezien de steeds strenger wordende energie-eisen voor nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen. Dat een warmtepomp vooral voordelen heeft, spreekt voor zich. Maar zijn er ook nadelen? In deze tekst bekijken we de voor- en nadelen van een warmtepomp en waarom het de beste keuze is voor zowel het milieu als jouw portemonnee.

Enkele nadelen

De verwarming via een warmtepomp gebeurt bij lage temperatuur, waardoor de opwarming wat trager is en er een grotere dimensie van de radiatoren of het vloeroppervlak (bij vloerverwarming) nodig is. Die lage temperatuur maakt een warmtepomp vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Doordat er geen of weinig warmteverlies is, functioneert de warmtepomp met optimaal rendement. Daarnaast betekent een warmtepomp ook een iets grotere investering. Bouwen kost op zich al heel wat geld, en daarom kiezen bouwers nog vaak voor een gasinstallatie, alhoewel dit ook steeds minder courant wordt.

Veel voordelen

De voordelen van een warmtepomp zijn beduidend groter dan de nadelen, dat mogen we gerust stellen. Het belangrijkste nadeel, de grotere investering, wordt dus voor een stuk gecompenseerd door de premies. Maar er is meer: een warmtepomp is aanzienlijk zuiniger in verbruik. Dat merk je dus aan je portemonnee en het zorgt mee voor een snelle terugverdientijd van de installatie.

Een warmtepomp is uitermate milieuvriendelijk, onder andere door de lage CO²-uitstoot. Verwarmen met een warmtepompsysteem betekent quasi onderhoudsvrij verwarmen. Het is met andere woorden een vrij zorgeloos systeem. Warmtepompen hebben een erg lange levensduur: ze gaan makkelijk meer dan 20 jaar mee. Voor een warmtepomp heb je geen schoorsteen nodig, ook dat betekent alweer minder onderhoud. En het kan ook op esthetisch mooi meegenomen zijn.

Een van de meest in het oog springende voordelen van een geothermische warmtepomp is het passief koelen in de zomer. Dat is een troef waar andere, klassieke verwarmingssystemen niet tegenop kunnen. Het verbruik is minimaal, want de warmtepomp is passief. Enkel twee kleine circulatiepompjes functioneren om de woning te koelen. Bijkomend voordeel: passief koelen zorgt voor regeneratie van de bodem, waardoor je een groter rendement in de winter hebt.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: een geothermische warmtepomp is een erg efficiënt verwarmingssysteem met een hoog rendement en dus een lage energiefactuur. Een warmtepomp is de beste keuze voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Wil je graag meer informatie over de voordelen van een warmtepomp in jouw woning? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder. Als je wilt weten wat de installatie van een warmtepomp zoal inhoudt, dan kun je ons gratis stappenplan bekijken. Zo ontdek je hoe Eco Heating te werk gaat.

Go to Top