Hoe verloopt de installatie van een warmtepomp?
Toegevoegd op 20 mei 2015
Het verloop van de installatie van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het type warmtepomp en uiteraard de situatie in je woning zelf. Ecoheating installeert voornamelijk de erg rendabele grond-water warmtepompen. We gaan in dit artikel dieper in op de installatie ervan.
Een keuze maken
Tijdens een eerste gesprek op de werf, wordt in overleg bepaald wat de meest rendabele configuratie voor jouw woning is. We kiezen voor een primair bodemsysteem én een afgifte systeem (bijvoorbeeld vloerverwarming). Uiteraard wordt het afgiftesysteem volledig uitgetekend en samen met de klant overlopen voordat de werken van start gaan.
Grondboringen
De grondboringen zijn de volgende stap. Hoewel deze in principe op om het even welk ogenblik in het bouwproces kunnen worden uitgevoerd, gebeurt dit meestal pas na het installeren van de vloerverwarming. Een ervaren professional als Ecoheating gaat echter proactief te werk. We schatten voor de start van de werken de toegankelijkheid van de werf op elk ogenblik in. Als blijkt dat na de ruwbouw de werf moeilijker toegankelijk zal zijn, dan plannen we de boringen vooraf in. Zo vermijden we problemen. We plaatsen dan vooraf een wachtbuis waarlangs we de aanvoerleidingen – na afwerking van de ruwbouw – binnen brengen.
Tijdens deze boringen voorzien we een ondergronds buizensysteem. Dat kan zowel horizontaal als verticaal zijn. Verticale systemen vereisen een diepere boring, horizontale een grotere oppervlakte. We plaatsen de collector voor de vloerverwarming samen met de aanvoerleidingen.
Installatie verwarming
Na de grondboringen en het binnen brengen van de aanvoerleidingen, is het tijd voor de plaatsing van de eventuele muurverwarming en vloerverwarming.
Hierna kan de warmtepomp geïnstalleerd worden.
Voer voor specialisten
De installatie van een warmtepomp is een erg technische aangelegenheid. Er komen erg veel zaken bij kijken waar je rekening moet mee houden. Een correcte warmteverliesberekening is essentieel voor de goede dimensionering van de warmtepomp. Daarnaast is elke bodem ook verschillend. Een diepgaande geologische kennis is dus een must, wil je aan de hand van de warmtegeleiding en de warmtecapaciteit van de grond achterhalen hoeveel boringen nodig zijn. Zoiets krijg je als doe-het-zelver niet echt voor elkaar.
Warmtepompen zijn duurzaam én rendabel. Maar wil je zeker zijn dat deze investering geen maat voor niets is, dan is het van het grootste belang om de installatie ervan aan experts over te laten.
Ecoheating heeft jarenlange ervaring in de installatie van warmtepompen in alle denkbare omstandigheden. Wij beschikken over erg veel gegevens én de nodige technische bagage voor een vakkundige en dus rendabele plaatsing van je warmtepomp. Ontdek meer over onze garantie en service op onze website of vraag vrijblijvend een offerte aan.