fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Klimaat warmt nóg sneller op, keuze voor warmtepomp is belangrijker dan ooit

Klimaat warmt nóg sneller op, keuze voor warmtepomp is belangrijker dan ooit

Toegevoegd op 6 september 2021

blog-klimaat-warmtepomp

Dat de aarde opwarmt, weten we al lang. Maar die opwarming gaat nog sneller dan gedacht en wordt ook intenser. Dat stelt het laatste grote klimaatrapport van de Verenigde Naties (VN). Niet alleen overheden moeten daarom een versnelling hoger schakelen. Ook als individuele burger kan je jouw steentje bijdragen. Dat kan bijvoorbeeld door duurzaam te (ver)bouwen en voor een warmtepomp te kiezen.

De cijfers in het rapport van het VN-klimaatpanel IPCC liegen er niet om. De aarde zal sowieso met 1,5 graden opwarmen. Maar als we de komende decennia geen bijkomende inspanningen doen, gaat de temperatuur nog verder de hoogte in. Potentieel gevaarlijke scenario’s worden dan zeer realistisch.

Op naar een klimaatneutrale toekomst

De klok staat gelukkig niet stil op het vlak van klimaat. Zo kondigde de Europese Unie haar Green Deal aan. Dat plan bevat ambitieuze doelstellingen, zoals een vermindering van de CO2-uitstoot met 55% tegen 2030. In 2050 moet Europa zelfs klimaatneutraal zijn, net als onder meer de Verenigde Staten.

Als individuele burger kan je ook iets doen aan de klimaatverandering. Door te kiezen voor hernieuwbare energie lever je een aardige bijdrage. De verwarming van woningen is goed voor bijna 14 % van de totale CO2-uitstoot in België. Wetende dat een geothermische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zelfvoorzienend is, is het duidelijk dat je een serieuze vermindering van je CO2-uitstoot kan realiseren. Bij een renovatie of nieuwbouw kan je dus een keuze maken die een positieve impact heeft op de volgende generaties.

3 goede redenen voor een warmtepomp

De afschaffing van de terugdraaiende teller deed sommige (ver)bouwers twijfelen over de keuze voor een warmtepomp. Veel eigenaars van een warmtepomp maakten immers gebruik van zonnepanelen om hun teller terug te laten draaien. 

Toch is die twijfel nergens voor nodig. Voor de (ver)bouwer verandert er niets: een warmtepomp blijft rendabel en zorgt voor een hoger comfort in je nieuwe of gerenoveerde woning. Bovendien zou het bijzonder jammer zijn dat mensen nu terug zouden kiezen voor fossiele energie zoals gas. Het VN-rapport maakt overduidelijk dat we daarmee in de foute richting gaan.

Twijfel je over de installatie van een warmtepomp? Dit zijn 3 goede redenen om er wel voor te gaan:

1 – Fossiele energie is een aflopend verhaal

De cijfers zijn overduidelijk: blijven we massaal gebruikmaken van fossiele energie, dan gaat het echt de foute kant uit. António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, spreekt van “code rood voor de mensheid”. Met de geothermische warmtepomp is er een duurzaam en toekomstgericht alternatief voor de verwarming en koeling van gebouwen en voor de productie van sanitair warm water.

2 – De prijs van fossiele energie als olie en gas stijgt

De gasrekening zal stijgen omdat producenten uitstootrechten moeten betalen. Die kunnen ze doorrekenen aan hun klanten. De prijsstijging is al volop aan de gang, stelde Test Aankoop vast. Een consument met een gemiddeld gasverbruik van 23.260 kWh per jaar betaalde in juli 2020 559 euro per jaar bij een vast contract. Een jaar later is dat al 950 euro, een stijging met 70 %. Voor de variabele contracten werd de prijs op een jaar tijd zelfs bijna drie keer hoger (van 324 naar 914 euro).

3 – Het gebruik van een warmtepomp is goedkoop en eenvoudig

Als eigenaar van een warmtepomp doe je ook financieel een goede zaak. Met slechts één investering krijg je niet alleen verwarming en productie van sanitair warm water. Je hebt meteen ook een prima systeem voor koeling van je woning. Daarbij zijn er weinig onderhoudskosten en daalt het E-peil van je woning. Bovendien gaat je energiefactuur drastisch naar omlaag

Kies jij voor een duurzame toekomst?

“Wie bouwt of verbouwt kan heel wat klimaatbewuste keuzes maken”, zegt Tom Cobbaert, zaakvoerder van Eco Heating. “De keuze voor een geothermische warmtepomp is daar overduidelijk één van. Daar kunnen we jou bij Eco Heating perfect mee helpen. Met meer dan 1.000 geplaatste geothermische warmtepompen mag je Eco Heating gerust dé specialist noemen.” 

“Maar je kan nog meer doen en daarbij zetten we jou graag op weg. Slimme domotica, zonnepanelen, batterijen, regenwaterrecuperatie: de combinatie van dit alles zorgt voor een comfortabele woning die zelf energie opwekt en opslaat. Zo wordt jouw woning zelfvoorzienend, ecologisch en digitaal. En dat zijn dé troeven op de vastgoedmarkt van morgen.”

Benieuwd hoe een geothermische warmtepomp past in jouw (ver)bouwplannen? Kom ons gerust bezoeken op de BISbeurs en volg een van onze interessante infosessies. Of neem nu al contact op met onze adviseurs.

Go to Top