fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Moet je vloerverwarming hebben als je verwarmt met een warmtepomp?

Moet je vloerverwarming hebben als je verwarmt met een warmtepomp?

Toegevoegd op 5 maart 2015

Vloerverwarming-warmtepomp

We horen het regelmatig: om te kunnen verwarmen met een warmtepomp heb je vloerverwarming nodig. Dat klopt niet. Wat wel klopt is dat een warmtepomp veelal met vloerverwarming wordt gecombineerd. Het is echter geen verplicht huwelijk. Waarom komt de combinatie dan zo vaak voor?

Het rendement van een warmtepomp is optimaal als de temperatuur van de warmte die binnenkomt niet moet verhoogd worden. Een van de basisregels voor een efficiënte werking van een warmtepomp is dat de temperatuur van de bron het liefst zo hoog mogelijk is en die van het afgiftesysteem zo laag mogelijk. Er wordt met andere woorden verwarmd met lagere temperaturen. Om de warmte voldoende te kunnen spreiden en in elke ruimte een ideale omgevingstemperatuur te creëren, heb je volgens dit principe meer oppervlakte nodig. Vloerverwarming is daarom een erg logische oplossing, maar niet altijd een haalbare. Soms laat de situatie in je woning het eenvoudigweg niet toe. Bijvoorbeeld omdat de opbouwhoogte te beperkt is. Toch is het ook zonder vloerverwarming mogelijk om een warmtepomp op vol vermogen te laten renderen.

Je kan dan kiezen voor grotere radiatoren of voor speciaal ontwikkelde lage temperatuur radiatoren. Die laatste zorgen er door hun warmtewisselaar van ultra-geleidend koper en aluminium voor dat ze hun warmte meteen afgeven in de kamer. Zelfs als je voor grotere radiatoren kiest, zijn er dankzij de vele designs erg esthetische oplossingen om die stijlvol in je woning te integreren.

Het is de combinatie van de warmtepomp met de juiste capaciteit, een goed geïsoleerde woning en de grootte van het buizen circuit van je verwarming (vloerverwarming of radiatoren) die zal bepalen of het rendement van je warmtepomp voldoende hoog is.

Om het optimale warmtesysteem te bepalen, moeten we de vereisten van een warmtepomp bepalen door de warmteverliezen van je woning, kantoorgebouw, appartement, zwembad e.a. te berekenen.

De ideale oplossing?

Wil je graag weten wat de ideale configuratie is voor jouw woning? Doe dan beroep op de specialisten en de visie van Ecoheating. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan. Wij helpen je graag bij de realisatie van een kostenbesparend verwarmingssysteem.

Go to Top