Warmtepompen in 20 % van de nieuwbouw
Toegevoegd op 7 december 2017
Bij nieuwe gebouwen moet een minimumaandeel hernieuwbare energie worden voorzien. Minister van Energie Bart Tommelein maakte op 6 december bekend dat in 2 op 3 bouwprojecten effectief zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers worden voorzien.
Nieuwe woningen, scholen en kantoren moeten in Vlaanderen sinds 2014 een minimumaandeel hernieuwbare energie voorzien. Sinds dit jaar geldt die eis ook voor alle niet-residentiële gebouwen, behalve de industrie, en voor ingrijpende energetische renovaties.
70 GWh primaire energie
Uit cijfers van minister Tommelein blijkt nu dat voor bijna de helft van die bouwprojecten zonnepanelen worden voorzien. Warmtepompen zijn goed voor 1 op 5 gevallen en zonneboilers voor 1 op 7. Alles samen levert dat elk jaar 70 GWh primaire energie op.
De meerderheid van de nieuwbouwprojecten (2 op 3) voldoet aan de eis. Bij het overige deel wordt volgens de minister een inspanning geleverd op vlak van de globale energieprestatie. Dat is ook nodig, want als er geen hernieuwbare energie wordt voorzien, wordt het e-peil 10 % strenger. Zo niet dreigt een boete.
De minister is alvast blij verrast door deze cijfers: “Dit is een resultaat dat bij de opstart van de energieprestatieregelgeving bijna niemand mogelijk heeft geacht.”
Duurzame combinatie
De verschillende vormen van hernieuwbare energie kunnen overigens gecombineerd worden tot een erg performant en duurzaam verwarmings- en koelingssysteem. Wie een geothermische warmtepomp combineert met zonnepanelen, creëert een zelfvoorzienend en duurzaam systeem. De aandrijfenergie voor de warmtepomp komt dan van zonne-energie. En de warmtepomp zelf haalt de warmte of de koelte uit de grond.
Meer info over onze geothermische warmtepompen? Contacteer ons gerust.