fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Record aantal warmtepompen geplaatst

Record aantal warmtepompen geplaatst

Toegevoegd op 29 augustus 2018

installatie-warmtepomp

Steeds meer Vlaamse gezinnen kiezen voor een warmtepomp. Bijna 24.000 warmtepompen zorgen nu al voor verwarming en koeling van gebouwen in Vlaanderen. En in de toekomst zal dat aantal alleen maar toenemen.

Recordjaar 2017

Vorig jaar werden 4.284 warmtepompen geplaatst en dat is een record. Steeds meer mensen zien in dat een warmtepomp grote voordelen heeft, zowel voor zichzelf als voor het klimaat. In Vlaanderen draaien 23.987 warmtepompen, zo raakte eerder deze maand bekend. Meer dan 700 daarvan werden trouwens geplaatst door Eco Heating.

Sterkere stijging in de toekomst

De warmtepomp zit in de lift en dat zal in de toekomst alleen maar meer het geval worden. In haar klimaat- en energieplan dat de Vlaamse regering deze zomer aankondigde, staat dat er vanaf 2021 elk jaar 8.650 warmtepompen moeten bijkomen. Dat is dus meer dan dubbel zoveel als het aantal nieuwe warmtepompen in recordjaar 2017.

Obstakels weghalen

De toekomst oogt dus groener, al moeten er wel nog enkele obstakels worden weggehaald. De prijs van elektriciteit is nergens zo duur als in België, terwijl gas vrij goedkoop is. Voor een warmtepomp is elektriciteit nodig als aandrijfenergie. De hoge prijs van elektriciteit houdt dus de prijs van een warmtepomp kunstmatig hoog. Een andere noodzakelijke verandering is het aanpassen van de berekening van de energieprestatiescore. Op dit ogenblik heeft koeling door een warmtepomp daar een negatieve impact op. Maar het gaat uiteraard om een duurzame manier van koelen die in combinatie met isolatie, zonwering en ventilatie tot een duurzaam en aangenaam binnenklimaat leidt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kondigde aan dat hierin verandering komt.

Kies voor geothermie

“De keuze voor een warmtepomp moedigen wij uiteraard volop aan”, stelt Tom Cobbaert, zaakvoerder van Eco Heating. “Wel adviseren we om zoveel mogelijk voor een geothermische warmtepomp te kiezen. Waarom? De voordelen spreken voor zich. Het rendement is hoog en je hebt er amper onderhoud aan. Het is een systeem dat lang meegaat. Bovendien kan je alleen bij dit type genieten van passieve koeling. Deze duurzame manier van koelen zorgt ervoor dat de warmte uit de woning niet in de buitenlucht terecht komt, maar wordt gestockeerd in de bodem.”

Word jij een van de volgende tevreden gebruikers van een geothermische warmtepomp? Contacteer ons snel en vrijblijvend voor meer info.

Go to Top