fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Te warm in huis? Kies voor passieve koeling

Te warm in huis? Kies voor passieve koeling

Toegevoegd op 5 juli 2018

passieve_koeling

De zomervakantie is erg warm begonnen en het ziet er naar uit dat dat nog even zo zal blijven. Verkoeling is dan ook erg welkom, zeker in huis. Dat kan met de passieve koeling door een geothermische warmtepomp.

Passieve koeling: hoe werkt het?

Het principe van passieve koeling is eigenlijk eenvoudig. Het glycolmiddel in de leidingen heeft in zomer een temperatuur van zo’n 14° C. Die temperatuur wordt afgegeven aan het vloerverwarmingswater. Op die manier zorgt het systeem voor koeling en daalt de binnentemperatuur. Voor dit proces moet de warmtepomp niet in werking zijn. Enkel de circulatiepompjes van de vloerverwarming en het glycolmiddel draaien. Daarom spreken we van passieve koeling.

Warmte wordt afgevoerd

Met een extra warmtewisselaar en een water-/antivriesoplossing in één van de boorgaten kan de warmte uit een gebouw worden afgevoerd naar de bodem. Doordat de warmtepomp zelf niet moet draaien en doordat je geen apart systeem voor koeling nodig hebt, is passieve koeling met een geothermische warmtepomp zeer duurzaam en energiezuinig. Twee troeven die het systeem duidelijk voor heeft op de klassieke airco. Passieve koeling zorgt voor een snellere regeneratie van de bodem. Dat zorgt voor meer rendement in de winter. Producenten als Vaillant voorzien dan ook verschillende modellen die voor passieve koeling kunnen zorgen.

Geniet het hele jaar door

“Van een geothermische warmtepomp geniet je het hele jaar door”, vertelt zaakvoerder Tom Cobbaert van Eco Heating. “De passieve koeling in de zomer, de verwarming in de winter en het sanitair warm water: met een warmtepompsysteem doe je een heel goede investering. Want zeg nu zelf: welk systeem kan die troeven voorleggen en tegelijk duurzaam, rendabel en gebruiksvriendelijk zijn?”

Interesse in een geothermische warmtepomp? Contacteer ons gerust voor meer info.

Go to Top