fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Sociaal woonproject met geothermie is gerealiseerd

Sociaal woonproject met geothermie is gerealiseerd

Toegevoegd op 1 februari 2018

Groot gebouw

Binnenkort kunnen 32 gezinnen hun intrek nemen in één van de units van het sociaal woonproject Evo Gardens in Sint-Niklaas. Eco Heating zorgde er voor dat ze duurzaam kunnen verwarmen en koelen dankzij een geothermische warmtepomp.

Bewuste keuze

Dat de 32 woonunits in Evo Gardens elk een eigen warmtepompje hebben, is geen toeval. Bouwheer Cip & A bv en architect Bart Van Laethem kozen bewust voor de meest ecologische technieken binnen het beschikbare budget. En geothermische warmtepompen horen daar volgens hen bij. Voor de realisatie daarvan klopten ze aan bij Eco Heating. We realiseerden er in elke woonunit een eigen warmtepompje, boiler en systeem voor passieve koeling. Een collectief captatienet levert de warmte aan.

Geothermie voor iedereen

Dat Evo Gardens een project is van sociale huisvesting vinden we bij Eco Heating perfect. We zijn er immers van overtuigd dat iedereen moet kunnen genieten van geothermie. En dat geldt ook voor mensen met een lager inkomen. Geothermisch verwarmen en passief koelen in sociale woningen heeft een dubbel voordeel. Enerzijds is een massale toepassing van geothermie noodzakelijk willen we echt een verschil maken op vlak van het klimaat. En anderzijds biedt het mensen met een lager inkomen een betaalbare oplossing voor een aangenaam binnenklimaat en sanitair warm water aan. Berekeningen toonden aan dat geothermie in het geval van Evo Gardens goedkoper is dan aardgas. Een goed calculatiemodel en de omvang van het project maken dat mogelijk.

Goed voorbeeld

Het sociale woonproject Evo Gardens is een goed voorbeeld voor andere projecten. Het toont aan dat duurzame technieken ook haalbaar zijn voor sociale huisvesting. Geothermie gekoppeld aan zonne-energie ligt dan ook voor de hand voor sociale woonprojecten die duurzaamheid, betaalbaarheid en een aangenaam binnenklimaat willen combineren.

Wil je meer weten over geothermische warmtepompen? Contacteer ons gerust.

Go to Top