Een warmtepomp kan ook in een groot gebouw
Toegevoegd op 18 juli 2018
Traditioneel denken veel mensen bij een warmtepomp aan een eengezinswoning. Maar een geothermische warmtepomp past ook in heel wat andere types van gebouwen. Denk maar aan grote woon- of bedrijfsgebouwen.
Ondiepe geothermie
Voor de koeling en verwarming van grote en middelgrote gebouwen is ondiepe geothermie prima geschikt. Bij ondiepe geothermie dient de aarde als energiebron. De geothermische warmtepomp zet die energie om in warmte. Voor de passieve koeling is de warmtepomp niet in werking, de bodemtemperatuur zal het gebouw rechtstreeks koelen. Afhankelijk van de situatie kan geopteerd worden voor één warmtepomp of voor verschillende exemplaren per deel van het gebouw.
Voorbeeld 1: bedrijfsgebouw Eurabo
Eurabo is een specialist in bio-ecologische bouwmaterialen. Het nieuwe gebouw in Ronse is dan ook volgens duurzame principes gebouwd. Door de doorgedreven isolatie is koeling in het gebouw erg belangrijk, zeker in de zomermaanden of wanneer er veel volk over de vloer komt. Dankzij geothermie kan de binnentemperatuur worden geregeld met passieve koeling. Betonkernactivering helpt mee het gebouw op piekmomenten fris te houden.
Voorbeeld 2: sociale woningen Evo Gardens
In 32 woonunits genieten de bewoners van het sociaal woonproject Evo Gardens in Sint-Niklaas van een aangenaam binnenklimaat en voldoende sanitair warm water. Elke woonunit beschikt over een individueel warmtepompje, boiler en systeem voor passieve koeling. De warmte wordt aangeleverd door een collectief captatienet. De bewoners zijn zeer positief over hun systeem voor verwarming en koeling.
(lees verder onder de video)
Het goede voorbeeld
“De beste reclame voor een product is de praktijk”, vindt zaakvoerder Tom Cobbaert van Eco Heating. “Blijkt een techniek zoals geothermie effectief te werken in grote gebouwen, dan weten bouwheren en architecten dat een geothermische warmtepomp een prima duurzaam alternatief is voor gas. De overheid kan hierin een rol spelen door zelf het goede voorbeeld te geven.” Zo zal de provincie Vlaams-Brabant een geothermische warmtepomp installeren voor de verwarming van het onthaalgebouw van het Provinciedomein van Huizingen. Ook in De Wijnpers, een school in Leuven, maakt de provincie werk van een warmtepomp. Leuk detail: in het specialisatiejaar ‘verwarmingsinstallaties’ krijgen de leerlingen les over warmtepompen.
Op zoek naar een geothermische warmtepomp voor jouw groot (of minder groot) gebouw? Contacteer ons gerust voor meer info.