fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Bouwen zonder gasaansluiting: Nederland is pro

Bouwen zonder gasaansluiting: Nederland is pro

Toegevoegd op 14 juni 2018

Gasaansluiting

Een verbod op gasaansluitingen voor nieuwe woningen, dat is de vraag van de Nederlandse sectorfederatie NVB Bouw. En dat al vanaf 2019. Het gevolg is een flinke impuls voor het bouwen van duurzame woningen.

Bouwsector wil geen gas meer

De Nederlandse overheid schrapt vanaf 1 juli de gasaansluitingplicht voor nieuwbouw. Maar de bouwsector wil dus een grote stap verder gaan. NBV Bouw pleit resoluut voor een verbod op cv-ketels en gasfornuizen in nieuwe woningen vanaf volgend jaar. Ook de andere sectororganisatie Bouwend Nederland schaart zich achter het voorstel. Het verbod is “beter voor het milieu, de Groningers en bewoners zélf,” zegt Piet Adema, voorzitter van NVB Bouw in het Algemeen Dagblad. In de provincie Groningen wordt geboord naar gas, maar dat leidt tot aardbevingen en de bijhorende schade.

Perfect realiseerbaar

De bouwsector zelf zegt helemaal klaar te zijn om aardgasloos te bouwen. Ook volgens netbeheerder Stedin is bouwen zonder gasaansluiting technisch perfect haalbaar. De Vereniging Eigen Huis plaatst wel kanttekeningen, maar dan vooral omdat niet alle installateurs de nodige ervaring en kennis hebben om alternatieven als een warmtepomp te plaatsen. Het is dus erg belangrijk om met een ervaren partner in zee te gaan.

Grote voordelen

Het verbod op gasaansluitingen voor nieuwbouwwoningen heeft een aantal sprekende voordelen:

  • ”In Nederland worden nu ruim 60.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd”, zegt Piet Aldema. “Bij een massale overstap op gasvrije systemen creëren we een mooie hefboom en zal de prijs snel dalen.”
  • Uiteraard zal een groter aantal woningen zonder gas ook een positief effect hebben op het klimaat door de verminderde CO2-uitstoot.
  • Wie een woning verkoopt kan rekenen op een betere verkoopprijs. Het Parool noteerde op de net afgelopen Nederlandse vastgoedbeurs Provada dat kopers bereid zijn om 30.000 euro meer te betalen voor een huis met een alternatief systeem voor gas.

Ook bij ons?

Sinds vorig jaar is het in Vlaanderen niet meer verplicht om een aardgasaansluiting te voorzien in nieuwe verkavelingen. Daarmee is ook bij ons de bocht ingezet richting meer duurzame verwarming van woningen. Een verbod op gasaansluitingen zoals de Nederlandse bouwsector dat wil, is er (nog) niet. Maar de Nederlandse argumenten voor zo’n verbod gelden in ons land evenzeer.

Wacht niet op een aardgasverbod en kies vandaag al voor een duurzame manier om je woning te verwarmen, te koelen en van warm water te voorzien. Contacteer ons en ontdek hoe een geothermische warmtepomp comfort en duurzaamheid moeiteloos aan elkaar koppelt.

Go to Top