Waarom een warmtepomp een minstens even zuinig alternatief is voor zonnepanelen
Toegevoegd op 15 oktober 2015
Wie een milieuvriendelijke én goedkope vorm van energiewinning overweegt, denkt doorgaans meteen aan zonnepanelen. Helaas brengen zonnepanelen enkele beperkingen met zich mee, die veel mensen ervan weerhouden om voor deze duurzame methode te kiezen. Het meest doorslaggevend is wellicht het feit dat ze ronduit lelijk zijn. Daarnaast hebben velen niet eens de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren, aangezien de plaatsing een geschikt dak vereist dat zonne-energie rendabel maakt.
Niet getreurd. Een warmtepomp is een fraaier en vaak zelfs rendabeler alternatief voor zonnepanelen.
Zuinig voor het milieu
Waar zonnepanelen de energie rechtstreeks uit de zon halen, doet een warmtepomp onrechtstreeks precies hetzelfde. Dagelijks warmt de zon onze omgeving op, in hartje zomer en putje winter. Een warmtepomp benut de natuurlijke warmte die zo vervat zit in bodem, lucht en water en vormt ze om tot een aangename binnentemperatuur voor uw woning. En ze kan overal geplaatst worden!
Een wamtepomp steelt dus als het ware de energie van de natuur. Milieuvriendelijk noemt men dat dan. Toch geeft de natuur met plezier haar energie af aan een warmtepomp. Massale hoeveelheden aardgas of stookolie met bijbehorende CO2-uitstoot behoren immers tot het verleden.
Green iQ
Hernieuwbare energiebronnen zijn dus niet enkel de toekomst, ze zijn er vandaag al en u kan ze volop benutten. Iets wat warmtepompproducenten maar al te graag benadrukken. Zo ontwikkelde Vaillant voor haar producten het Green iQ-label, wat staat voor “de intelligente weg naar een groene toekomst”. Enkel toestellen die aan strenge criteria voldoen, krijgen dit label:
- hoge kwaliteit
- minimaal energieklasse A
- lagere energiekosten
- maatschappelijk verantwoorde productie in Europa, meestal Duitsland
- hoge graad van recycleerbaarheid
- optimale doeltreffendheid
De flexoTHERM en flexoCOMPACT behoren tot de eerste warmtepompen die onder dit label op de markt worden gebracht.
Zuinig voor uw portemonnee
Wist u dat u met een warmtepomp zo’n 75% van uw energie uit de natuur kan halen? Het enige onderdeel van een warmtepomp waarvoor aardgas of elektriciteit nodig is, is de compressor, die de opgehaalde energie omzet in warmte voor uw woning. Een vierde aan elektriciteit of aardgas, dat zijn cijfers die uw energiefactuur zal aantonen.
Bovendien hebt u voor de installatie van een warmtepomp recht op premies van uw netbeheerder, zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Ook bij de overheid kan u terecht voor steunmaatregelen wanneer u bouwt aan een energiezuinige woning.
Warmtepomp of zonnepanelen? Nog beter: allebei!
Toch blijft zowel een warmtepomp als een stel zonnepanelen een zeer goede keuze wanneer u uw woning op een milieuvriendelijke en zuinige manier van energie wil voorzien. Alles hangt af van uw eigen voorkeuren en situatie. Idealiter worden beide gecombineerd, zodat de compressor van de warmtepomp kan worden aangedreven door de energie die uw zonnepanelen opwekken. Lees meer over dit perfecte huwelijk.
Of vraag vrijblijvend een offerte https://www.ecoheating.be/blog/zonnepanelen-en-warmtepompen-een-perfect-huwelijk/zonnepanelen-warmtepomp/aan en haal alvast die warmtepomp in huis.