fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

De kracht van natuurlijke energie

De kracht van natuurlijke energie

Toegevoegd op 27 juli 2017

Natuurlijke energie

Het besef groeit dat natuurlijke energie de toekomst is. Alleen zo kunnen we op een duurzame manier in onze energiebehoeftes blijven voorzien. Maar natuurlijke energie heeft nog een voordeel: ze kan ook heel krachtig zijn. Deze voorbeelden tonen dat aan.

32.000 liter kokend water

Het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten heeft duizenden natuurlijke warmwaterbronnen. Daarmee is dit het grootste geisergebied ter wereld. Old Faithful, de beroemdste geiser, barst uit met tussenpauzes van een half uur tot twee uur. Tijdens zo’n uitbarsting kan de geiser maar liefst 32.000 liter kokend water tot op 56 meter hoog spuiten. Geisers kunnen instaan voor de opwekking van elektriciteit. De stoom en het warm water staan onder meer in IJsland ook in voor voorziening van sanitair warm water en verwarming.

Massa stroom dankzij wind

Windenergie kan grote hoeveelheden stroom genereren. Voor de kust van Kent (Engeland) voorziet het offshore ‘Thanet Windpark’ 240.000 gezinnen van stroom. En deze dagen worden vier drijvende windturbines van Noorwegen naar Schotland gebracht. Samen met een reeds aanwezige turbine zullen zij het grootste drijvende windmolenpark ter wereld vormen. Dankzij dit park zullen 20.000 gezinnen van duurzame stroom genieten.

Steeds meer warmtepompen

Het aantal warmtepompen blijft toenemen. In een land als Finland wordt verwacht dat tegen 2020 maar liefst 1 miljoen warmtepompen actief zijn. Samen zijn die goed voor zowat 8 TWh (terawattuur) energie. In KWh (kilowattuur), de eenheid die je op jouw energiefactuur vindt, is dat 8.000.000.000.

Een land zonder fossiele brandstoffen?

Zover is het nog niet, maar Ierland is wel goed op weg. Begin dit jaar stemde het Ierse parlement in met een voorstel om alle openbare investeringen in olie, kolen en gas af te bouwen. Natuurlijke energie is dus krachtig genoeg om op termijn in de energiebehoeften van een heel land te voorzien.

Natuurlijke energie is ook voor jou haalbaar met een warmtepomp. Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie.

Go to Top