fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Europese verkoop van warmtepompen blijft stijgen

Europese verkoop van warmtepompen blijft stijgen

Toegevoegd op 14 december 2017

Vaillant-cheque

Steeds meer Europeanen kiezen voor de duurzame energie van een warmtepomp. Maar liefst 1 miljoen warmtepompen werden vorig jaar verkocht in Europa. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de European Heat Pump Association (EHPA).

Mooie cijfers

De warmtepomp zit in de lift. De 1 miljoen nieuwe warmtepompen betekenen een groei van 12 %. Binnenkort bereikt het aantal geïnstalleerde warmtepompen in Europa de kaap van 10 miljoen. Enkele cijfers geven aan wat dat betekent:

  • 165 TWh (terawattuur, een 10 met 12 nullen) bruikbare warmte geproduceerd
  • 106 TWh hernieuwbare energie geïntegreerd
  • 27,1 megaton (een 10 met 6 nullen) CO2-emissie bespaard

Die cijfers beloven veel goeds voor de toekomst. Binnen 6 of 7 jaar zal de geïnstalleerde stock verdubbelen. En in 2030 gebeurt dat nog eens.

Snellere stijging nodig

Toch bevat het rapport niet alleen goed nieuws. Als we willen evolueren naar een verwarmings- en koelingssector zonder koolstof, dan is een snellere stijging van het aantal warmtepompen nodig. Een minimale stijging van 15 % per jaar is dan noodzakelijk. Marktsegmenten waar tot nu toe weinig of geen warmtepompen worden geïnstalleerd, moeten dan ook worden aangeboord. En dat kan. Een land als Noorwegen bewijst het. 44 % van alle huisgezinnen heeft er vandaag al een warmtepomp. En dat in een gebied met ongunstige klimatologische omstandigheden.

Warmtepomp als standaard

De EHPA roept Europese beleidsmakers dan ook op om nog sterker de kaart van de warmtepomp te trekken. Ze moeten nog duidelijker maken dat de warmtepomptechnologie de standaard is in de noodzakelijke energietransitie. Maar ook de industrie zelf mag een tandje bijsteken, mits er een stabiele investeringsomgeving is. De investeringen in research & development, productiecapaciteit en opleiding moeten worden opgedreven. Alleen zo zal aan de stijgende vraag naar performante warmtepompen kunnen worden voldaan.

Meer info over onze warmtepompen? Contacteer ons gerust.

Go to Top