fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

10 persoonlijke acties voor een beter klimaat

10 persoonlijke acties voor een beter klimaat

Toegevoegd op 22 augustus 2018

klimaat

“Hoe kan ik mijn kinderen later recht in de ogen kijken?” Die vraag stelde Pieter Boussemaere (spreker en docent geschiedenis en klimaat) zichzelf na de geboorte van zijn kinderen. Zijn zoektocht naar een antwoord leidde onder meer naar 10 concrete acties voor een beter klimaat die we allemaal zelf kunnen ondernemen. De tips staan in een interessant boek dat binnenkort verschijnt.

Klimaatverandering aanpakken moet nu

In een opiniebijdrage in Knack windt Boussemaere er geen doekjes om: “De klimaatopwarming staat op het punt om onze menselijke beschaving op haar grondvesten te doen daveren.” Klimaatverandering lijkt misschien een ver-van-ons-bed-show, maar de desastreuze gevolgen zijn nu al voelbaar op sommige plekken en zullen in de toekomst meer en meer realiteit worden, ook bij ons. En ook voor onze kinderen. Extreme droogtes, hongersnood, ontheemde mensen, pandemieën, ontwrichte staten, ineenstortende ecosystemen: de auteur schetst een weinig rooskleurig, maar realistisch toekomstbeeld. Tenminste, het dreigt realiteit te worden als we niets doen. Maar we kunnen er dus nog iets aan doen. En daar wil Boussemaere mee voor zorgen.

Haalbaar voor iedereen

De 10 acties die Pieter Boussemaere voorstelt zijn wetenschappelijk onderbouwd en in veel gevallen voor iedereen haalbaar. Plannen van de acties doe je zelf, maar de deadline is wel bekend. Tegen 2030 belooft Europa de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verminderen. Dat is een verantwoordelijkheid van de politiek, maar ook van de individuele burger. We kunnen dus allemaal zelf ook ons steentje bijdragen.

De 10 acties op een rij

  1. Informeer jezelf: ben je vertrouwd met het onderwerp, dan kan je pas echt in debat gaan of actie ondernemen.
  2. Beïnvloed je omgeving: spreek je vrienden, collega’s, familie, maar ook lokale politici en werkgever aan.
  3. Beïnvloed je overheid: hernieuwbare elektriciteit is de kern van de klimaatoplossing. Maatregelen die deze duurzame energievorm stimuleren zijn dus noodzakelijk.
  4. Kies de juiste elektriciteit: ga voor een leverancier van echte groene stroom of kies voor zonne-energie.
  5. Spring verstandig om met elektriciteit: kies energiezuinige producten en gebruik ze verstandig.
  6. Kies de juiste motor: naast je eigen benen, de fiets, openbaar vervoer en autodelen is ook de elektrische wagen een goede keuze.
  7. Beperk vliegreizen en compenseer: beperk het aantal vliegreizen en compenseer je uitstoot.
  8. Isoleer: zorg voor voldoende isolatie in combinatie met vloer- of wandverwarming of lage temperatuurradiatoren.
  9. Kies de juiste verwarmingsbron: kies voor een warmtepomp of schakel – als dat kan – aan op een warmtenet. Ook zonneboilers zijn aangewezen.
  10. Vermijd runds- en lamsvlees: plantaardige voeding heeft de minste klimaatimpact, runds- en lamsvlees de grootste.

“Breng de acties in de praktijk”

“Eén van de redenen waarom ik zo gefascineerd ben door geothermie is de ongelofelijk positieve impact op het klimaat”, zegt Tom Cobbaert, zaakvoerder van Eco Heating. “Zeer logisch dus dat warmtepompen in de lijst van Pieter Boussemaere voorkomen. Hij stelt terecht dat het gebruik van hernieuwbare elektriciteit de sleutel is tot een beter klimaat. En laat de geothermische warmtepomp daar nu een bijzonder goede techniek voor zijn. Bovendien combineer je een warmtepomp met vloer- of wandverwarming of lage temperatuurradiatoren. Ook dat is een actie uit de lijst. Mijn mening? Breng de 10 acties die Pieter Boussemaere voorstelt zo veel mogelijk in de praktijk. Dat doen wij bij Eco Heating ook, met onze geothermische oplossingen, maar bijvoorbeeld ook door elektrisch te rijden.”

Wil jij alvast 1 actie uit de lijst van Pieter Boussemaere in de praktijk brengen? Schakel over naar een geothermische warmtepomp. Contacteer ons gerust voor meer info.

Go to Top