fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Kies voor echte duurzame energie

Kies voor echte duurzame energie

Toegevoegd op 16 april 2018

Duurzame energie

In het streven naar hernieuwbare energie worden soms oplossingen voorgesteld die niet zo duurzaam zijn. Neem nu houtpellets, die hebben heel wat nadelige gevolgen voor het klimaat. Beter kies je voor echte duurzame oplossingen zoals warmtepompen of zonne-energie.

Slecht voor wouden en klimaat

“De terugkeer naar houtvuur is slecht voor de wouden en het klimaat.” Dat zegt de Amerikaanse wetenschapper William Schlesinger. Nochtans worden houtpellets aanzien als hernieuwbare energie. Als zodanig tellen ze mee in het Europese streven om tegen 2030 voor 35 % beroep te doen op hernieuwbare energiebronnen. Maar willen we echt iets doen aan de klimaatverandering, dan kijken we dus beter uit naar alternatieven.

4 problemen

Er zijn 4 grote problemen met houtpellets, aldus William Schlesinger op de website van het Cary Institute of Ecosystem Studies.

  • Om te beginnen vraagt het gebruik van houtpellets veel transport, met het bijhorende gebruik van fossiele brandstoffen. In Europese kachels verdwijnen veel pellets uit de Verenigde Staten. Bedenk maar eens hoeveel scheepvaart dat met zich meebrengt.
  • Gekapte wouden worden vervangen door aangeplante bomen. Maar het duurt 40 tot 100 jaar voor een aangeplant bos evenveel koolstof kan opslaan als een natuurlijk woud. En de meeste bomen voor de productie van pellets worden al gekapt voor ze 20 jaar zijn. De nieuwe bossen hebben dus een veel lagere capaciteit om CO2 uit de lucht te halen.
  • De biodiversiteit komt in het gedrang. Om te beginnen zorgen de aangeplante bossen voor veel minder biodiversiteit. En bovendien zal een stijging van de vraag naar pellets ook de natuurlijk, biodiversere bossen bedreigen.
  • De aanplanting van bomen ter compensatie van gekapte wouden gebeurt niet steeds op dezelfde plaats. Dat wil zeggen dat de capaciteit om koolstof te capteren op die plek volledig verdwijnt.

Betere alternatieven

Beter dan te investeren in pellets, is in te zetten op echte duurzame energie. Het gaat dan om energiebronnen die geen of veel minder CO2 produceren dan pellets. Warmtepompen zijn daar een prima voorbeeld van. In combinatie met zonnepanelen kunnen ze zelfs energieneutraal zijn. Ook toepassingen als warmtenetten, windmolens of zonneboilers zijn vanuit een klimaatoogpunt veel beter dan pellets.

Wil jij ook werk maken van het duurzaam verwarmen en koelen van jouw woning of bedrijfsgebouw? Denk dan zeker aan een geothermische warmtepomp. Contacteer ons gerust voor meer info.

Go to Top