fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

5 misverstanden over vloerverwarming weerlegd

5 misverstanden over vloerverwarming weerlegd

Toegevoegd op 27 juni 2022

Afgiftesystemen vloerverwarming Eco Heating

Er bestaan een heleboel misverstanden over vloerverwarming. Duur, oncomfortabel, niet efficiënt,… maar niets is minder waar. Vloerverwarming is één van de meest energiezuinige manieren van verwarmen, zeker in combinatie met een warmtepomp. Wij ontkrachten graag enkele mythes voor jou, zodat je correct geïnformeerd aan je nieuwbouw- of renovatieproject kan beginnen.

Twee soorten vloerverwarming

Voordat we enkele misverstanden de wereld uithelpen, is het belangrijk om te weten welke soorten vloerverwarming er zijn. Je kan kiezen voor een droog of nat systeem. Bij een droog systeem worden de buizen in de isolatieplaten geplaatst. Dit systeem is daarom perfect geschikt voor renovaties. Als je daarentegen in een nieuwbouwwoning vloerverwarming plaatst, kies je best voor een nat systeem. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de chape geplaatst.

Misverstand 1: Vloerverwarming is duur

Het grootste misverstand rond vloerverwarming zit hem in de prijs. Vroeger werd vloerverwarming gekoppeld aan een cv-ketel, wat vaak duurder was dan radiatoren. Vandaag is dit omgekeerd. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is één van de meest energiezuinige manieren om te verwarmen. Een warmtepomp heeft namelijk een hoger rendement bij lagere watertemperaturen – en die heb je nodig voor je vloerverwarming.

Misverstand 2: Er zijn temperatuurschommelingen door de grotere opwarmingstijd

Bij vloerverwarming duurt het inderdaad langer dan bij radiatoren om de ruimte op te warmen. De vloer moet eerst opwarmen en dan warmte afgeven aan de ruimte. Doordat de temperatuur gelijkmatig wordt verdeeld, krijg je echter overal een aangename, constante temperatuur. Dit zorgt voor véél wooncomfort, zeker in de winter.

constante temperatuur vloerverwarming

Misverstand 3: Vloerverwarming en parket gaan niet samen

Veel mensen denken dat ze moeten kiezen voor parket of voor vloerverwarming. Nee hoor! Je kan deze perfect combineren. Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Bouw de temperatuur in het begin zachtjes op, zodat het parket niet barst door het plotselinge temperatuurverschil.
  • Kies voor planken van max. 18 cm breed, zo krijgen scheuren geen kans.
  • De warmteweerstand is afhankelijk van de warmtegeleidbaarheid van de gebruikte houtsoort en van de dikte van het parket. De warmtegeleidbaarheid van het hout is recht evenredig met de volumieke massa. Kortom, hoe dikker, hoe minder warmte door zal komen. De dikte van het parket mag daarom maximaal 16 mm zijn.
  • Naarmate het hout een hogere dichtheid heeft, zal de geleidbaarheid van het parket – en dus ook het rendement van de vloerverwarming – beter zijn.
  • Lijm je parket, anders zal er een luchtlaag ontstaan. Lucht werkt isolerend en zal de isolatie van de vloer vergroten. Hierdoor wordt het moeilijk voor de warmte om door de vloer te gaan. Alle parketlijmen komen in aanmerking voor de plaatsing van een houten vloerbedekking op een vloerverwarmingssysteem.

Misverstand 4: Vloerverwarming is ongezond

Toen vloerverwarming zijn intrede maakte in de Vlaamse woonkamers, kwam het wel eens voor dat de watertemperatuur te hoog werd ingesteld. Contacttemperaturen liepen hoog op, met opgezwollen voeten voor de bewoners tot gevolg. Dat is echter verleden tijd. De contacttemperatuur wordt tussen de 25° C en 30° C gehouden wat voor een aangename warmte zorgt. Daarnaast heb je met vloerverwarming geen last van stofverplaatsing. Dit is interessant voor mensen die aan allergieën lijden.

Misverstand 5: Je kan vloerverwarming enkel in de vloer verwerken

muurverwarming of wandverwarming

Vloerverwarming wordt voornamelijk in de vloer verwerkt, maar dit is niet de enige mogelijkheid. Het is ook perfect toepasbaar op muren. Men noemt dit dan wand- of muurverwarming. Muurverwarming werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming. Het enige verschil is dat de warmte van de zijkant komt i.p.v. de onderkant. Ook bij muurverwarming raden we aan om steeds met een warmtepomp te werken, voor een maximaal rendement.

Waarom is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp ideaal?

Een warmtepomp onttrekt constant warmte uit de omgeving, daarom is een constante vraag naar warmte beter voor het rendement van je warmtepomp. Vloerverwarming maakt ook gebruik van dit principe, daarom zijn deze apparaten in combinatie met elkaar dus ideaal.

Go to Top