fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

100 oplossingen voor het klimaat

100 oplossingen voor het klimaat

Toegevoegd op 24 augustus 2017

Klimaatoplossingen

Wat zijn de meest efficiënte manieren om iets te doen aan de klimaatverandering? Dat is de centrale vraag van Project Drawdown. Meer dan 100 wetenschappers, economen, bedrijfsleiders en activisten zochten en vonden antwoorden. Ze maakten een lijst met 100 efficiënte oplossingen. En warmtepompen staan daar uiteraard bij.

Wat is Project Drawdown?

“Project Drawdown is het meest uitgebreide plan ooit om de klimaatopwarming te keren.” Dat is de ferme uitspraak waarmee de initiatiefnemers uitpakken op hun website. Bedenker is de Amerikaanse ondernemer en auteur Paul Hawken. Hij verzamelde meer dan 100 wetenschappers, economen, bedrijfsleiders en activistenrond zich. Die kwamen na uitgebreid onderzoek tot de meest efficiënte manieren om klimaatverandering aan te pakken.

Pak airco’s en koelkasten aan

De grootste vermindering van CO2-uitstoot is volgens Project Drawdown te realiseren door betere recyclage van airco’s en koelkasten. De fluokoolwaterstoffen (hfk’s) in die toestellen hebben een zeer grote impact op de opwarming van de aarde. Daarom werd vorig jaar in Kigali (Rwanda) besloten om er wereldwijd iets aan te doen. Volgens Drawdown kan tegen 2050 bijna 90 gigaton CO2 bespaard worden door goede recyclage van airco’s en koelkasten.

Meer meisjes naar school

In de top-100 staan alom bekende oplossingen zoals windturbines, zonnepanelen en voedselverspilling aanpakken. Maar er is meer. Meer meisjes naar school laten gaan heeft een enorme impact. Niet alleen verbetert het leven van henzelf, hun families en gemeenschappen. Ze zijn ook beter gewapend tegen de impact van klimaatverandering. En geschoolde vrouwen hebben gemiddeld minder en gezondere kinderen. Aanpak van de bevolkingsgroei heeft een sterk effect op klimaatverandering.

Meer warmtepompen

Enkele cijfers:

  • De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 32 % van het energieverbruik
  • 1/3 van dat verbruik in de bouw dient voor het verwarmen en koelen van gebouwen
  • Maximale efficiëntie op vlak van verwarmen en koelen kan het energieverbruik met 30 tot 40 % doen dalen

Efficiënter verwarmen en koelen van gebouwen is dus een must en voor Project Drawdown is één technologie daarvoor bij uitstek geschikt: warmtepompen. Waarom? “Als je warmtepompen combineert met hernieuwbare energie en efficiënte bouwstructuren, dan kunnen ze de volledige CO2-uitstoot voor verwarmen en koelen bijna tot nul herleiden”.

Meer info

Alle oplossingen zijn terug te vinden op de website van Project Drawdown.

Wil je ook efficiënt koelen en verwarmencontacteer ons dan gerust voor meer informatie over warmtepompen.

Go to Top