fbpx

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warmtepompen en vloerverwarming: de ideale combinatie

Warmtepompen en vloerverwarming: de ideale combinatie

Toegevoegd op 14 juni 2019

vloerverwarming

Bij Eco Heating combineren we geothermische warmtepompen in veel gevallen met vloerverwarming. Daarvoor hebben we twee zeer goede redenen.

Zuinig verwarmen op lage temperatuur

Een geothermische warmtepomp levert verwarmingswater op lage temperatuur af. Dat is net wat een systeem van vloerverwarming nodig heeft. Het rechtstreeks gevolg is dat je heel zuinig kan verwarmen. Met zo’n combinatie kan je 20 tot 40 % besparen op je energiefactuur. Hoe dat kan? Het verbruik van een warmtepomp hangt af van het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het warmteafgiftesysteem. Aangezien zowel de warmtepomp als de vloerverwarming een lage temperatuur hebben, is dat verbruik dus laag en kan je spreken van een hoog rendement.

De troeven van vloerverwarming worden helemaal duidelijk in combinatie met geothermie. Die twee vormen een match made in heaven.

Door de gelijkmatige warmtespreiding hoef je de thermostaat ook niet zo hoog te zetten. Je kan die gerust 2° C lager programmeren en toch een zeer aangename gevoelstemperatuur ervaren. Dat is een groot verschil met klassieke radiatoren die – zeker in grotere ruimtes – meer temperatuurschommelingen veroorzaken. Slotsom: je geniet van een aangename binnentemperatuur, verbruikt minder energie en ziet je energiefactuur dalen.

Passief koelen is perfect mogelijk

Hierboven hadden we het over verwarmen, maar een systeem voor vloerverwarming kan ook perfect een woning of bedrijfsgebouw koelen. Eén van de absolute troeven van een geothermische warmtepomp is de passieve koeling. Hierbij wordt de temperatuur van het glycolmiddel in de leidingen (zo’n 14° C in de zomer) afgegeven aan het verwarmingswater. Hiervoor moet de warmtepomp niet draaien, enkel het circulatiepompje functioneert. Daarom spreken we van passieve koeling en daarom is dit ook zo’n energiezuinige manier om te koelen. Met passieve koeling houd je het in de zomer lekker fris in huis, zonder dat je een dure en energieverslindende airco nodig hebt.

Nog meer voordelen

Een groter comfort, want: minder stof dat wordt verspreid, betere luchtvochtigheid, aangenamere binnentemperatuur.

  • Je hebt geen radiatoren meer nodig, dat betekent: meer ruimte, meer vrije muren, geen onderhoud van radiatoren.
  • Zeer weinig onderhoud van je verwarmingssysteem: sporadisch laat je de pomp en de ventielen nakijken, maar de buizen vragen geen onderhoud.
  • Premies zijn er niet voor vloerverwarming op zich, maar – onder bepaalde voorwaarden – wel voor de installatie van een warmtepomp. Die premies worden betaald door je netbeheerder.

Een duurzame, toekomstgerichte keuze

“Vloerverwarming zit echt in de lift”, merkt zaakvoerder Tom Cobbaert van Eco Heating. “En die duurzame en toekomstgerichte keuze is logisch. Het systeem op zich biedt al veel voordelen. Maar de troeven worden helemaal duidelijk in combinatie met geothermie. Die twee vormen een match made in heaven. Omdat we onze klanten een compleet afgewerkt verwarmingssysteem willen aanbieden, installeren we bij Eco Heating zowel vloerverwarming als geothermische warmtepompen. Voor beide technieken hebben we aparte, ervaren teams zodat je als klant altijd zeker bent van installatie door specialisten.”

Op zoek naar een ervaren installateur van vloerverwarming en geothermische warmtepompen? Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.

Go to Top