fbpx
Wil jij nog genieten van € 1.500 korting op passieve koeling? Reserveer je moment tijdens onze afrondingsweek van 17 tot 21 juni.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warmtepompen en vloerverwarming: de ideale combinatie

Warmtepompen en vloerverwarming: de ideale combinatie

Toegevoegd op 14 maart 2024

warmtepomp in combinatie met vloerverwarming

Bij Eco Heating combineren we al jarenlang geothermische warmtepompen met vloerverwarming. Deze combinatie is niet voor niets populair: ze biedt tal van voordelen voor jouw woning.

Bespaar energie met lagetemperatuur-verwarming

Warmtepompen leveren warm water op lage temperatuur, wat perfect aansluit op de werking van vloerverwarming. Met temperaturen tussen 25 en 45°C in de leidingen, vereist vloerverwarming veel minder energie dan traditionele systemen. Hierdoor kan je heel zuinig verwarmen. Het resultaat? 20 tot 40% besparing op je energiefactuur!

Vloerverwarming zorgt voor extra comfort in huis

Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling van vloerverwarming, hoef je de thermostaat niet hoog te zetten. Programmeer deze gerust 2°C lager en geniet toch van een comfortabele binnentemperatuur. In tegenstelling tot klassieke radiatoren, veroorzaakt vloerverwarming veel minder temperatuurschommelingen, waardoor je energieverbruik en energiekosten dalen.

Geen airco nodig dankzij passief koelen

Met vloerverwarming en een warmtepomp kan je niet alleen verwarmen, maar ook passief koelen. Hierbij wordt het glycolmiddel in de leidingen (ongeveer 14°C in de zomer) gebruikt om het verwarmingswater af te koelen. Dit proces vereist geen actieve inzet van de warmtepomp, alleen de circulatiepomp blijft werken. Met passieve koeling houd je het in de zomer dus lekker fris in huis, zonder dat je een dure en energieverslindende airco nodig hebt.

Nog meer voordelen?

  • Vloerverwarming minimaliseert stofverspreiding en verbetert de luchtvochtigheid, wat ideaal is voor mensen met allergieën.

  • Omdat vloerverwarming onder de vloer zit, heb je geen radiatoren meer aan de muur, wat resulteert in meer bruikbare ruimte en minder onderhoud.

  • Het onderhoud van het verwarmingssysteem is minimaal, met sporadische controles van de pomp en ventielen, terwijl de vloerverwarmingsbuizen geen onderhoud vereisen.

  • Hoewel er geen specifieke premie is voor vloerverwarming, zijn er wel mogelijkheden voor subsidie bij de installatie van een warmtepomp. Bezoek de website van de Vlaamse overheid voor meer informatie over deze premies.

Over ons

“Vloerverwarming zit echt nog altijd in de lift, en die duurzame en toekomstgerichte keuze is logisch. Het systeem op zich biedt al veel voordelen. Maar de troeven worden helemaal duidelijk in combinatie met geothermie. Die twee vormen een match made in heaven. Omdat we onze klanten een compleet afgewerkt verwarmingssysteem willen aanbieden, installeren we bij Eco Heating zowel vloerverwarming als geothermische warmtepompen. Voor beide technieken hebben we aparte, ervaren teams zodat je als klant altijd zeker bent van installatie door specialisten.”

Tom Cobbaert

Zaakvoerder

Op zoek naar een ervaren installateur van vloerverwarming en geothermische warmtepompen? Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.

Go to Top