fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warmte- of koelteverlies in jouw woning? Doe er iets aan

Warmte- of koelteverlies in jouw woning? Doe er iets aan

Toegevoegd op 22 juni 2017

isolatie

Kies je voor geothermische verwarming of koeling, dan kies je voor duurzame energie. Maar die wil je niet verloren laten gaan door een gebrekkige isolatie. Pak warmte- en koelteverlies daarom grondig aan.

Waar isoleren?

Bij isolatie denken veel mensen meteen aan een warme woning in de winter. Maar ook tijdens de zomerse hitte is isolatie erg belangrijk om jouw huis net fris te houden. Isoleren kan je doen op verschillende plaatsen:

  • Dak: dit is de eerste plaats die je zou moeten isoleren. Tot 25 % van de warmte kan verloren gaan langs het dak. En omgekeerd kan een niet-geïsoleerd dak ook heel wat warmte laten binnendringen tijdens warme dagen. De Vlaamse overheid eist dat vanaf 2020 de daken van alle woningen geïsoleerd zijn, ook van huurwoningen.
  • Gevel: ook de gevel is een plaats waar veel warmte of koelte langs verloren kan gaan. Heb je een spouwmuur, dan kan je opteren voor spouwmuurisolatie. Maar ook het isoleren van binnen- of buitenmuren is mogelijk. Hou er in het laatste geval wel rekening mee dat je ook nieuwe gevelbekleding nodig hebt.
  • Ramen en deuren: je kan kiezen voor tochtstrips om de kou buiten te houden. Maar zorg er zeker voor dat je hoogrendementsglas hebt, dat maakt een groot verschil.
  • Vloer: vloeren tussen verdiepen, boven een kruipruimte of in een kelder laten ook warmte verloren gaan. Nieuwe vloerbekleding kan de ideale aanleiding zijn om werk te maken van vloerisolatie.
  • Verwarmings- en warmwaterinstallatie: waterleidingen en boilers kan je perfect isoleren. En ook het plaatsen van folie achter de radiatoren is een eenvoudige ingreep.

Premies

Denk je eraan om jouw woning (beter) te isoleren? Ga dan zeker na of je recht hebt op een premie. Er zijn immers verschillende mogelijkheden. Die kan je ontdekken op de Premiezoeker-website van de Vlaamse overheid.

Wil je jouw geïsoleerde woning duurzaam verwarmen of koelen? Overweeg dan een geothermische warmtepomp. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Go to Top