fbpx
Profiteer nu van onze actie: -€2000 op vloerverwarming. Maak snel je afspraak tijdens onze afrondingsweek!

Home > Kenniscentrum > Blog >

Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw vanaf 2023

Warmtepomp verplicht bij nieuwbouw vanaf 2023

Toegevoegd op 7 december 2021

Prijs-warmtepomp

Op 4 november 2021 werd het Belgisch klimaatakkoord gefinaliseerd. Niet alleen het gebruik van elektrische wagens kwam hier ruim aan bod, ook energiezuinig wonen werd uitgebreid besproken. Maar wat werd er nu precies besloten? Dit zijn alvast de belangrijkste maatregelen die eraan zitten te komen:

  • Vanaf 2022 loopt de subsidiëring van gas- en stookolieketels af.
  • Vanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt.
  • Vanaf 2023 zal er, voor wie een nieuwbouwwoning koopt, een verplichting zijn om met een (hybride) warmtepomp te verwarmen. Ook voor bestaande woningen zullen warmtepompen maximaal gestimuleerd worden.
  • Vanaf 2026 zal er geen aardgasaansluiting bij nieuwbouwprojecten meer mogelijk zijn.
    Tenslotte zullen vanaf 2040 alle woningen energiezuinig moeten zijn.

Uiteraard zijn wij bij Eco Heating, als experten in warmtepompen en geothermie, één en al oor als het gaat om milieuvriendelijke maatregelen. Aangezien ook warmtepompen maximaal gestimuleerd zullen worden door de overheid, willen wij alvast enkele zaken meegeven om jou als bouwer of verbouwer klaar te stomen voor de toekomst. We leggen je graag uit hoe je jouw woning klaarmaakt voor een warmtepomp.

1. Zorg voor een zo hoog mogelijk isolatieniveau in je woning

Voordat je in een warmtepomp kan investeren, moet jouw huis zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat je minder energie nodig hebt en je behoefte dus beperkt wordt. Of je nu gas, elektriciteit of stookolie nodig hebt, alles begint bij een goede isolatie.

Daarnaast heeft het isolatieniveau ook een grote invloed op het prijskaartje van een warmtepompinstallatie (aankoop + verbruik). Hoe zwakker je isolatie, hoe dieper we moeten boren om voldoende warmte uit de bodem te kunnen onttrekken en hoe zwaarder de pomp zal moeten zijn. Deze twee pijlers bepalen het prijskaartje. Zorg dus voor een sterke isolatie van je dak, muren en vloer.

2. Kies het correcte afgiftesysteem

Twijfel je nog over hoe je jouw woning zal verwarmen? Dan kunnen wij ten stelligste vloerverwarming aanraden. Dit afgiftesysteem werkt het beste in combinatie met een warmtepomp. Het is wel belangrijk om na te gaan of de structuur van jouw huis hiervoor geschikt is. Wist je dat 5 cm opbouwhoogte al voldoende kan zijn om vloerverwarming te installeren?

3. Kies de juiste warmtepomp

Nu jouw woning goed geïsoleerd is en je het juiste afgiftesysteem hebt gekozen, dien je nog de juiste warmtepomp te kiezen. De belangrijkste vraag daarbij is hoe je jouw (beperkte) behoefte zo efficiënt mogelijk kan invullen. En daar komt geothermie in beeld.

De meest efficiënte warmtepompen (hoogste COP’s of prestatiecoëfficiënten) in combinatie met de meest stabiele bron (de bodem) leveren namelijk de beste resultaten en ook het minst energieverbruik op (elektriciteit). Een grond/water warmtepomp kan op die manier al snel 50% efficiënter worden dan een lucht/water warmtepomp. Een verschil dat je maandelijks sterk zal voelen in je elektriciteitsverbruik.

4. Subsidieregeling voor warmtepompen

Wanneer je in jouw woning een warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur, dan kan je daarvoor bij Fluvius een premie aanvragen. Of je in aanmerking komt voor deze premie en hoe het precies in elkaar zit, lees je hier.
Zit het isolatieniveau in jouw woning nog niet goed, zoals we besproken hebben in punt 1? Bekijk dan zeker ook de mogelijke premies die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt om de isolatiewaarden van jouw woning op te krikken.

Geniet van de vele voordelen

Heb je met bovenstaande puntjes rekening gehouden bij het bouwen of verbouwen van jouw woning? Dan ben je helemaal klaar om de stap naar geothermie te zetten. Naast het feit dat je hiermee het E-peil van je woning een pak verlaagt, pluk je er zelf als consument uiteraard ook de vruchten van:

  • Lagere energiefactuur: Je vermijdt gasverbruik volledig en ook je elektriciteitskosten zullen niet drastisch de lucht in gaan.
  • Lagere CO2-uitstoot: Het lage energieverbruik van een warmtepomp zorgt ook voor een lagere CO2 uitstoot, en dat is goed voor het milieu.
  • Waardevastheid van de woning: ​​Je woning energiezuinig maken is altijd een goede keuze. Tegen 2040 moeten immers alle woningen in Europa energiezuinig zijn. Extra inzetten op duurzame verwarming zorgt dus mee voor de waardevastheid van je woning op langere termijn.

Ben je klaar om je woning duurzaam te verwarmen en te kiezen voor geothermie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Contacteer ons vrijblijvend of maak gebruik van onze budgetteringstool.

Go to Top