Lager elektriciteitstarief stimuleert warmtepompen
Toegevoegd op 28 mei 2018
Willen we echt werk maken van groene energie, dan is een lager elektriciteitstarief nodig. Het maakt warmtepompen nog aantrekkelijker voor wie duurzaam en comfortabel wil verwarmen en koelen.
Keuze voor de toekomst
In een opiniestuk noemden Bram Claeys (algemeen directeur Organisatie Duurzame Energie) en Maarten Soubron (onderzoeker en voorzitter Wamtepomp Platform) vorig jaar de warmtepomp onomwonden “de keuze voor de toekomst.” Hun argumenten? “Warmtepompen zijn een schitterende moderne technologie om uw goed geïsoleerde woning of werkplaats te verwarmen. Comfortabel, milieuvriendelijk en u wint mooie punten in de berekening van de energieprestatiescore van uw gebouw. Aangezien ze op elektriciteit werken, zijn ze bovendien ideaal te combineren met zonnepanelen op het dak.”
Te hoge elektriciteitstarieven
Het probleem is volgens Claeys en Soubron echter dat de energiebesparing van een warmtepomp te weinig wordt vertaald in een energiekostenbesparing. De boosdoeners zijn het hoge elektriciteitstarief en het lage tarief voor gas dat je in ons land betaalt. En dat klopt. Uit een Europese vergelijking blijkt dat België op de derde plaats staat voor het elektriciteitstarief (0,275 euro per kWh) en in de middenmoot onder het Europese gemiddelde voor gas (0,053 euro per kWh).
Paradox
Die tarieven leveren een tegenstelling op. Een warmtepomp heeft vlotjes vier keer minder elektriciteit nodig die de pomp aandrijft dan een gasketel gas verbruikt. Maar diezelfde gasketel lijkt financieel nog steeds aantrekkelijk door het lage gastarief. Hierin verandering brengen kan de groene energieomwenteling een stevig stuk versnellen. Neem daarbij de mogelijkheid om een warmtepomp volledig op groene netstroom of elektriciteit uit zonnepanelen te laten draaien en je weet dat de geothermische warmtepomp inderdaad de keuze voor de toekomst is.
Groene taxshift
In de recente discussies rond het Energiepact van de federale regering en de drie gewesten ging het vooral over de kernuitstap. Maar even belangrijk is dat dit pact een groene taxshift voorbereidt die België moet doen evolueren van fossiele naar hernieuwbare energie. Goedkopere elektriciteit voor het aandrijven van warmtepompen kan niet anders dan daar een deel van zijn, beseft ook minister van Energie Bart Tommelein.
Ontdek de vele voordelen van een geothermische warmtepomp en contacteer ons vrijblijvend voor meer info.