fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Vermijd de airco, kies een warmtepomp

Vermijd de airco, kies een warmtepomp

Toegevoegd op 30 mei 2018

Airco-installatie

Voor een koele binnentemperatuur denk je misschien in eerste instantie aan airconditioning. Toch zijn er goede redenen om een airco te vermijden. Er zijn immers ernstige nadelen aan verbonden én er is een prima duurzaam alternatief: de geothermische warmtepomp.

10 airco’s per seconde

Tegen 2050 zullen er wereldwijd 5,6 miljard airco’s draaien! Met dat hallucinant cijfer kwam Metro onlangs op de proppen. Dat betekent dat elke seconde 10 airco’s worden verkocht en dat gedurende de komende 30 jaar. De vraag zal vooral toenemen in warme landen met een gunstige economische ontwikkeling en een sterke bevolkingsgroei, zoals India.

Enorm energieverbruik

Als het gaat om energieverbruik is airconditioning niet minder dan een slokop. Nu al verbruiken airco’s en ventilatoren 20 % van de elektriciteit in gebouwen. Het Internationaal Energieagentschap (IAE) verwacht dat de energievraag van airco’s meer dan verdrievoudigt tegen 2050 als er niets gebeurt. Dat is zo veel als de volledige elektriciteitsvraag van China vandaag. Het gigantische energieverbruik maakt van airco’s dus een vertragende factor in de omslag naar een energiezuinige samenleving.

Nadelen voor de gebruiker

De gulzigheid waarmee een airco energie verbruikt is uiteraard ook een nadeel voor de individuele gebruiker. Maar er is meer. Airconditioning zorgt voor een koude luchtstroom die veel mensen als hinderlijk ervaren. Meer nog: je kan er zelfs ziek van worden, zeker als je de airco niet optimaal onderhoudt of de airco te koud zet. En laat ons eerlijk zijn: dat is vaak het geval. Denk maar aan die verkoudheid die je oploopt na de eerste dagen in je Spaanse hotelkamer met airco.

Duurzaam en gezond koelen: het kan

Kiezen voor een airco is niet nodig, zeker niet in een land met een gematigd klimaat als het onze. Er is immers een prima alternatief: de geothermische warmtepomp. Die kan door middel van passieve koeling zorgen voor een zeer aangenaam binnenklimaat, ook als het buiten erg warm is. Bij passieve koeling is er sprake van een passieve, stilstaande warmtepomp. Het elektrisch verbruik beperkt zich tot twee kleine circulatiepompjes. Die zorgen er voor dat het koele glycolmiddel het vloerverwarmingswater laat afkoelen. Zo krijg je dus een frisse binnentemperatuur zonder nadelen voor de gezondheid en met amper verbruikskosten. Bovendien heeft passieve koeling nog een voordeel. De warmte wordt aan het gebouw onttrokken en aan de bodem gegeven. Die warmt op tegen het volgende stookseizoen zodat het rendement hoger is.

Interesse in een geothermische warmtepomp voor een frisse zomer en een warme winter? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Go to Top