fbpx
Schrijf je nu in voor onze gratis infosessie op 28 mei 2024.

Home > Kenniscentrum > Blog >

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Toegevoegd op 27 augustus 2015

Zonneboiler

Gratis warm water met zonne-energie? Het kan met een zonneboiler, ook in België. Hoe hoog het rendement van je zonneboiler is, hangt af van meerdere factoren. Uiteraard is het aantal zonne-uren daar één van. De andere elementen die een belangrijke rol spelen, bekijken we in dit artikel.

Een goede oriëntatie voor zoveel mogelijk uren zon

Een zonneboiler die richting oosten staat zal minder energie kunnen produceren dan een zuidelijk georiënteerde zonneboiler. Om precies te zijn wordt er een plaatsing aangeraden vijf graden westelijk van het zuiden. Dat verzekert je van een zo groot mogelijke opname van zonnestralen en dus van een zo optimaal mogelijk rendement.

De ideale hellingshoek

Naast een goede oriëntatie – om het aantal uren zon te maximaliseren – is ook de hoek waaronder de zonnecollectoren wordt geplaatst een factor die mee het rendement zal bepalen. Door je zonneboiler in een hoek van ongeveer 45° te plaatsen, vangen de zonnecollectoren het beste de zonnestralen op. Zo optimaliseer je nog meer het rendement van je zonneboiler. Een bijkomende verkorting van de terugverdientijd.

Een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp

Warmtepompen en zonneboilers zijn een schitterende combinatie. Je brengt niet alleen 2 milieuvriendelijke energie-opwekkers bij elkaar, ze zorgen bovendien goed voor elkaar. Door zonnecollectoren op je dak te plaatsen, bespaar je – vooral in de zomer – op je energierekening. Je warmtepomp zal namelijk veel minder draaiuren moeten maken om je woning van warm water te voorzien. Daarnaast genereert je bodem sneller omdat het bodemsysteem in de zomer minder wordt belast. Alweer een verbetering van het rendement. En dan hebben we het nog niet over zonnige winterdagen gehad. Op die dagen draagt je zonneboiler ook bij aan het verwarmen van je woning.

Kortom, een zonneboiler is niet alleen goed voor je energiefactuur, maar ook voor de levensduur én het rendement van je warmtepomp.

Wil je graag weer weten over de zonneboilers en warmtepompen van Eco Heating en de voordelen voor jouw woning? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag.

Go to Top