Welke kansen biedt de digitale meter nu en in de toekomst?
Toegevoegd op 2 april 2019
De kogel is door de kerk: vanaf 1 juli start de installatie van digitale elektriciteitsmeters. Dat zal gevolgen hebben voor wie zonnepanelen laat plaatsen. Maar in combinatie met een geothermische warmtepomp kunnen ook de zonnepanelen met een digitale meter best voordelig zijn.
Voor 2021: geen veranderingen, tenzij je daar zelf voor kiest
Heb je al zonnepanelen? Of laat je ze dit of volgend jaar installeren? Dan verandert er in principe niets. De teller blijft terugdraaien als je overtollige stroom aan het net toevoegt. Daarbij betaal je een forfaitair bedrag voor het gebruik van het net. Dit geschatte bedrag noemt men het prosumententarief. Je kan nog tot 15 jaar na de installatie van je zonnepanelen gebruikmaken van dit systeem. Wie zonnepanelen combineert met een geothermische warmtepomp kan zo alle aandrijfenergie voor de warmtepomp zelf voorzien. Wie wil, kan echter al voor 2021 kiezen voor het nieuwe systeem met een digitale meter. Dat is interessant voor wie meer dan 40 % van de zonne-energie zelf gebruikt. Dat kan het geval zijn voor bijvoorbeeld thuiswerkers of zelfstandigen met een praktijkruimte aan de eigen woning.
Vanaf 2021: een digitale meter voor iedereen
Op 1 januari 2021 wordt dat nieuwe systeem van kracht voor iedereen die vanaf dan zonnepanelen laat plaatsen. Het systeem komt hierop neer: je krijgt een digitale meter die exact registreert hoeveel stroom je van het net afneemt en hoeveel je eraan toevoegt. Ook de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken wordt gemeten. Zo kan men exact bepalen hoeveel netstroom je gebruikt en betaal je daarvoor het gewone nettarief.
Het is zaak de elektriciteit die je zonnepanelen
opwekken zoveel mogelijk zelf te verbruiken,
want dan betaal je minder.
Het is dus zaak de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken zoveel mogelijk zelf te verbruiken, want dan betaal je minder. Nu hebben zonnepanelen als neveneffect dat ze vaak erg productief zijn als de doorsnee consument weinig elektriciteit gebruikt: overdag als veel mensen werken, in de zomer als de verwarmingsinstallatie stilligt. Daar is echter iets aan te doen. Plaats om te beginnen zonnepanelen met een capaciteit die overeenstemt met je consumptiegedrag. Zorg er vervolgens voor dat je je elektriciteitsconsumptie toch zo veel mogelijk concentreert op de momenten dat de productie van je zonnepanelen piekt. Laat bijvoorbeeld wasmachines draaien als de zon schijnt. En laat dan ook je geothermische warmtepomp functioneren, bijvoorbeeld om het sanitair warm water al op te warmen. Tenslotte kan je ook de overtollige elektriciteit opslaan in batterijen en later gebruiken.
De techniek staat niet stil. Zo mogen we in de toekomst slimme systemen verwachten die elektrische apparaten aansturen in functie van de nettarieven die op dat ogenblik gelden. Ook dat is een interessante evolutie voor eigenaars van geothermische warmtepompen en zonnepanelen.
Vreg is kritisch over terugdraaiende teller
Nadat het politiek akkoord over de digitale meter een feit was, kwam de Vlaamse energieregulator Vreg zopas met een kritisch advies. Vooral het behoud tot 2035 van het systeem van de terugdraaiende teller moet het daarin ontgelden. Volgens de Vreg is dat discriminerend voor wie na 2020 zonnepanelen plaatst, voor eigenaars van zonnepanelen ouder dan vijftien jaar en voor wie geen zonnepanelen heeft. Uit politieke hoek is te horen dat het ontwerpdecreet over de digitale meters volgende week hoe dan ook wordt goedgekeurd. Wat de Vreg daarna zal doen, is nog niet duidelijk.
Digitale meters zijn een goede zaak
Over één ding zijn de Vreg en de politiek het eens: de invoer van de digitale meters is een goede zaak. En die conclusie onderschrijven wij. Dankzij de digitale meters zien eigenaars van zonnepanelen hun rendement stabiel blijven of verbeteren. Dat geldt zeker als ze een groot deel van de zonne-energie zelf gebruiken. Een geothermische warmtepomp is alvast een zeer duurzame manier om dat te doen.
Wil je meer weten over de voordelen van een geothermische warmtepomp, vandaag en morgen? Contacteer ons gerust.